Beyoğlu’ndaki Tarihi Rumeli Han’ın Gizli Tüneli ve Restorasyon Çalışmaları

İstiklal Caddesi'nde gün yüzüne çıkan gizemli tünel, ziyaretçilerin akınına uğruyor


Beyoğlu’ndaki Tarihi Rumeli Han’ın Gizli Tüneli Restorasyon Sırasında Keşfedildi

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Rumeli Han, 1894 yılında Sarıcazade Ragıp Paşa tarafından inşa edildi. Sultan 2. Abdülhamid’in başmabeyincisi Sarıcazade Ragıp Paşa tarafından yaptırılan han, Osmanlı Cihan Devleti’nin yayıldığı üç kıtanın isimlerini taşıyor.

Rumeli Hanın restorasyon sürecinde 2017 yılında keşfedilen gizli tünel, Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescillendi. Neoklasik tarzda olan han, caddeye bakan giriş kapısında eklektik süslemelere sahip. Barok ve ampir tarzının yoğun olarak kullanıldığı binada tiyatro salonları, sanat atölyeleri ve kafeler bulunmaktadır.

Rumeli Han’ın restorasyon ekibi, keşfedilen tünelin kültür-sanat etkinliklerinde kullanılmasını hedefliyor. Restorasyon projesinde görevli Baki Coşkun, hanın geçmişine dair şu bilgileri paylaştı: “Rumeli Han, 1894 yılında Sarıcazade Ragıp Paşa tarafından yaptırılmıştır. Burası Osmanlı Sarayı’nda ‘Mabeyinci Başı’ olarak görev yapmış bir tüccarın eseridir. Efsaneye göre hanın diğer hanlarla birleştiği bir ana koridor bulunmaktadır.”

Restorasyon ekibi, Rumeli Han’ı kültür-sanat faaliyetlerine açma planları yapmaktadır ve tarihi yapı ziyaretçiler için ilgi çekici bir mekan haline gelmektedir.

“Önümüzdeki dönemde Rumeli Han’ın tarihi tünelinin kültür-sanat etkinliklerinde kullanılması planlanmaktadır” diye ekledi.