Edirne’nin Hatıralarıyla Dolu Selimiye Camisi’nin Hafızı: Yusuf Karabıyık Çengelci

Selimiye'nin emekli müezzini: 5 cumhurbaşkanı, 5 başbakan gördüm

İstanbul’dan Edirne’ye Selimiye Camisi’nin Hafızı Yusuf Karabıyık Çengelci’nin 57 Yıl Anı Dolu Görev Süreci

İstanbul’da Kur’an kursunda hafız olan ve askerlik sonrası 1967 yılında Edirne’ye gelen Yusuf Karabıyık Çengelci, Selimiye Camisi’nde müezzin olarak göreve başladı. 29 yıl boyunca camide görev yapan ve 1996 yılında emekli olan Çengelci, camideki anılarını “Selimiye’den 57 Yıllık Anılar ve Hatıralarım” adlı kitapta topladı.

Çengelci, kitabında Selimiye Camisi’nde geçirdiği zaman boyunca tanık olduğu olayları anlatarak, “Bu süreçte 5 cumhurbaşkanı ve başbakan gördüğünü, yerli ve yabancı misafirlerle binlerce anı biriktirdiğini” belirtti. Camide her gün 5 vakit namaz kılan Çengelci, “Buraya her türlü insan geldiği için hepsinden farklı hikayeler topladım zamanla. Bu anıları kitaba dökerek paylaşmak istedim” şeklinde konuştu.

Kitabında anılarını tuttuğu defterinden aktaran Çengelci, “Ben bu camide 5 cumhurbaşkanı, 5 de başbakan gördüm. Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Recep Tayyip Erdoğan. Onları da kitabımda anlatarak, unutulmaz anılarımı paylaştım” dedi. Ayrıca, Selimiye’ye gelen ünlü isimler hakkında da hatıralarını kitapta paylaşan Çengelci, kitabının her okuyucuda farklı duygular uyandıracağını dile getirdi.

Çengelci’nin Selimiye Camisi’ne adanmış kitabının yanı sıra, son zamanlarda caminin resimlerini yaparak zamanını geçirdiği de biliniyor. Kendine ait bir stüdyoda resimlerini yapan Çengelci, Selimiye’yi seven herkesin eserlerini görebileceği bir sergi oluşturmayı hedefliyor. Her resmin altına tarihini de yazarak ziyaretçilerin bilgilenmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.