Yükseköğretim Kurulu Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları İçin Yeni Denklik Yönergeleri Belirledi

İlk 400 doğrudan denklik, ilk 1000 YKS şartı yok

Yükseköğretim Kurulu Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları için Yeni Denklik Yönergeleri Belirledi

Yükseköğretim Kurulu, yurt dışında alınan yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin yönergelerde yapılan değişikliklerin uygulanmasında ortaya çıkan tereddütleri gidermek amacıyla yeni usul ve esaslarını açıkladı.

Belirlenen kurallara göre, ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezun olanlar YKS’ye girmeksizin doğrudan denklik alabilecekler. Bu kapsamda, ilk 400 içerisinde yer alan üç uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından sıralanan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere tüm programlarından mezunlar, doğrudan denklik hakkı elde edecekler.

İlk 1000’de yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler ve diğer alanlardan mezunlar ise YKS’ye girme zorunluluğu olmaksızın denklik müracaatında bulunabilecekler. Ancak tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanlar bireysel olarak transkriptlerine bakılarak değerlendirilecek.

İlk 1000 sıra dışında yer alan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk bölümlerinden mezun olanlar ise YKS’ye girmek ve başarı şartı sağlamak durumunda. Yine, bu programlardan mezun olanlar için denklik müracaatında bulunabilmek için YKS’de ilgili programın başarı sıralamasında gereken kriteri karşılamaları gerekecek.

Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, yönetmelik değişikliğiyle birlikte, başarı sıralaması aranan programlar için kısıtlamalar getirilmediği ve denklik başvurularının standart prosedüre uygun olarak bireysel olarak inceleneceği vurgulandı.