ABD ile Türkiye Arasındaki Görüşmelerde Terörle Mücadele ve Askeri İşbirliği Ele Alındı

ABD’li heyete net mesaj

TBMM, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve MİT yetkilileri arasında gerçekleşen toplantılarda, ABD’nin Suriye’deki PKK/YPG ilişkisinden duyulan rahatsızlık bir kez daha dile getirildi. Toplantılarda ABD’li heyete, “Terör örgütleri PKK ve DEAŞ’a karşı işbirliği yapmamız gerekiyor” mesajı iletilirken, Türk-Amerikan ilişkileri ile F-16 tedarik ve modernizasyon süreci, Gazze, Doğu Akdeniz, Ukrayna gibi bölgesel konular da ele alındı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, TBMM Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın yer aldığı heyet, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Mike Rogers ve beraberindeki heyetle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Heyetin ziyaretlerinin devam edeceği belirtilirken, Hulusi Akar, ABD’li heyetle yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “İsrail’in varlığına karşı bir kastımızın olmadığını fakat masum insanların ölmesinin önlenmesi gerektiğini” vurguladı. Akar, PKK/YPG konuları ve DEAŞ mücadelesi hakkında da ABD’li yetkililere bilgi verdiğini ifade etti.

Öte yandan, ABD, Ukrayna’ya yapılacak askeri yardımlar için mühimmat üretimini üç katına çıkarmayı planlıyor. Bu kapsamda, Türkiye ile bazı mühimmat parçaları konusunda pazarlıklar yapan ABD, 155 mm kalibreli mühimmat üretiminde kullanılan trinitrotoluen (TNT) ve nitroguanidin (itici gaz) konularında Türkiye ile görüşmelerde bulunuyor. ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, Türk savunma sanayisinden şirketlerin katılacağı üç mühimmat üretim fabrikasının ABD’de kurulması planının 2025 yılında faaliyete geçmesi hedeflendiği belirtildi.