“Diyanet Açıkladı: Ötanazi ve İslam Dinindeki Yeri”

Diyanet’ten ‘ötanazi’ açıklaması: Talepte bulunan kişi açısından intihar, bunu uygulayan açısından cinayettir

Diyanet’in konu hakkındaki açıklamasına göre, ötanazi olarak adlandırılan bir insanın yaşamına son verilmesi durumu, intihar olarak değerlendirilecektir. İslam dinine göre, kişinin kendi canına kıyması yasaktır ve Kuran-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.” şeklinde buyrulmuştur. Peygamberimiz de acı ve sıkıntıdan dolayı ölümün temenni edilmemesini istemiş ve temennisinin bile yasak olduğunu vurgulamıştır. Dolayısıyla Allah’ın verdiği cana kıymak uygun değildir çünkü bu, Allah’ın sınırlarını aşmak ve O’na karşı gelmek anlamına gelir. Ayrıca, günahların kefareti olarak çekilen sıkıntılar, hastalığın şiddetini arttırabilir ve yeni tedavi yöntemlerinin ortaya çıkması, umutsuz hasta için yeni bir umut olabilir.

Istanbul Gayrettepe’deki Masquarade Club Yangını

Istanbul Gayrettepe’deki Masquarade Club Yangını

Istanbul’un Gayrettepe semtinde bulunan Yıldız Posta Caddesi Gündoğdu Sokak’ta yer alan Masquarade Club, şehrin en eski eğlence mekanlarından biridir. 60 daireli, 12 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında bulunmaktadır ve girişi labirenti andıran bir yapıya sahiptir. Club, ramazan ayının başında tadilata alındı. Her iki katına da yeni localar ekleniyor, duvarlar yenileniyor ve ses izolasyonu yapılıyordu. Ancak Beşiktaş Belediyesi’nden tadilat ile ilgili izin alınmadığı iddia ediliyor.

Dün saat 12.47’de tadilat çalışmaları devam ederken, içeride bulunan işçiler oksijen tüpü patlamasıyla karşı karşıya kaldı. Alevler hızla yayılarak içeride bulunan izolasyon malzemelerine sıçradı. İtfaiye ekipleri hızlı bir şekilde müdahale etti ve alevleri kontrol altına aldı. Ancak, içeride bulunan işçilerden bir kısmı yanarak, bir kısmı dumandan etkilenerek hayatını kaybetti. Bazıları ise ağır şekilde yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, gece kulübünün işletmecileri ve çalışanları hakkında soruşturma başlattı. Olayla ilgili olarak gözaltına alınan 8 kişinin dışında, Adalet Bakanlığı ve İstanbul Valiliği de konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, olay yerinde yaptığı incelemede “İçeride yapılan tadilat ile ilgili herhangi bir başvuru bulunmamaktadır. Dolayısıyla kaçak bir müdahale olduğu görülmektedir” dedi.

Uzmanlar olayı değerlendirdi. Eski İtfaiye Amiri ve Öğretim Görevlisi Abdurrahman İnce, “Anormallikler ve eksik bilgiler var, aksi takdirde bu kadar kayıp olması mümkün değil” derken, Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği Uzmanı Dr. Nuri Bingöl, “Alevlerin hızlı yayılmasından dolayı kimyasal bir madde kullanımı şüphesi var” şeklinde yorumda bulundu.