Safranbolu: Tarihi, Kültürü ve Benzersiz Mirasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Önemli Bir Yer

Safranbolu'da bayram tatilinde tüm oteller doldu: Yerli turist rekoru kırması bekleniyor

Safranbolu, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde tek yeri olan ve sakin şehirler ağına dahil olan bir kenttir. 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılan evleri ve Arnavut kaldırımlarıyla, ziyaretçilere geçmişte bir yolculuk deneyimi sunmaktadır. Türkiye’deki kültür ve tabiat varlıklarının bin 125’ini bünyesinde barındıran Safranbolu, Cinci Han, Hamam, Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, tarihi camileri, Hıdırlık Tepesi, Cem Seyir Terası, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu gibi yapılarıyla turistleri kendine hayran bırakmaktadır.

Ege ve Akdeniz’deki deniz turizminin başlamaması nedeniyle “Açık hava müzesi”, “Korumanın başkenti”, “Kendini koruyan kent”, “En iyi korunan 20 kent” gibi unvanlara sahip olan Osmanlı Kenti Safranbolu, yerli turistlere kültür turizmini yaşatmaktadır. Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, “ilçede 9 günlük bayram tatilinin yoğun geçeceğini” belirterek, otellerdeki doluluğun %100’e ulaştığını ifade etmiştir. “Şehri tüm işletmecilerimiz, kamu ve tüm birimleriyle bu 9 günlük yoğunluğa hazır durumda. Konuklarımızı bekliyoruz. Bununla güzel ve ihtişamlı bir sezon açılışı yapmış olacağız.” diye konuşan Ergüder, aynı zamanda Karaelmas Turistik Ekspres’in de 12 Nisan’da ilk kez konuklarını ağırlayacağını ve bu sayede farklı bir çeşitlilik olacağını belirtmiştir.

Safranbolu’nun sakin şehir ağına girmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Ergüder, “hem UNESCO hem sakin şehir ikisinin bir arada alındığı bildiğim kadarıyla dünyadaki tek şehir. Bu anlamda büyük bir önem taşıyor bizim için.” şeklinde konuşmuştur. Ayrıca Daday’ın da sakin şehir ünvanı almasının çok önemli olduğunu belirten Ergüder, “çünkü sadece sakin şehir rotasında gezenler için iki farklı ve birbirine yakın nokta olması tamamlayıcı bir destinasyon haline getiriyor.” diyerek Safranbolu’nun turizm potansiyeline değinmiştir.