Topkapı Sarayı’nda Saklanan Hz. Muhammed’in Kutsal Emanetleri ve Detayları

Senede bir gün yapılan 500 yıllık kutsal tören

Topkapı Sarayı’nda Saklanan Hz. Muhammed’in Kutsal Emanetleri

Topkapı Sarayı’ndaki en değerli eserler arasında, büyük bir çoğunluğunu Yavuz Sultan Selim’in 1517’de Mısır’ı fethinden sonra İstanbul’a getirilen Hz. Muhammed, sahabeler ve peygamberlere ait eşyalar oluşturuyor. Bu kutsal emanetler, Topkapı Sarayı içinde bulunan Has Oda’nın Mukaddes Emanetler Dairesi’nde sergilenmektedir. Osmanlı döneminde, bu kutsal emanetler özellikle ramazan aylarında halkın ziyaretine açılırken dokunulmasına izin verilmiyordu.

Altın Sandıkta Saklı Hırka-i Saadet

En değerlisi arasında, altından yapılmış bir sandık içinde korunan Hz. Muhammed’in Hırka-i Saadet olarak adlandırılan hırkası bulunmaktadır. Bu hırka, geniş kollu, siyah renkte yünlü kumaştan yapılmış olup iç kısmı krem renkli yünden kaplanmış kaba bir kumaştan oluşmaktadır. Boyu 1.24 metredir ve önünde sağ kolunda eksik bir parça bulunmaktadır. Hırkanın sağ kolu da eksikliklerle doludur. Hz. Muhammed, bu hırkayı sırtından çıkartarak şair Kâ’b Bin Züheyr’e hediye etmiştir. Hırka sırasıyla Emeviler ve Abbasiler’e geçmiş, Mısır’ın fethinden sonra İstanbul’a getirilmiştir.

Ramazanın 15. Günü

Yavuz Sultan Selim’den başlayarak 1922 yılına kadar her ramazan ayının 15. gününde bu hırka çıkarılarak halka gösterilir ve sultan hırkaya yüzünü sürerdi. Tören sırasında, davetliler Hz. Muhammed’in hırkasını öperken üzerine “destimal” adı verilen mendiller serilirdi. Bu mendiller de katılımcılara hediye edilirdi. Pamuk, keten ve ham ipekten dokunan bu mendillerin özelliği sık dokunmuş olmalarıydı.

Eldivenler Giyildi, Bohçalar Açıldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler önceki gün Ayasofya Camisi’ni ziyaret edip cuma namazı kıldıktan sonra Topkapı Sarayı’na geçtiler. Ramazanın 15’i olmamasına rağmen Kadir Gecesi’nde, Hz. Muhammed’in Hırka-i Şerif’i dua eşliğinde bir kez daha altından muhafazasından çıkarıldı. Kutsal hırkanın üzerindeki bohçalar açıldı. Tayyip Erdoğan dahil tüm konuklar, hırkaya zarar gelmemesi için beyaz eldivenler giydi. Destimal-i Şerif’ler Hz. Muhammed’in hırkasına sürüldü ve törene katılanlara hediye edildi.

Davet Edilmek İçin Hanlar ve Hamamlar Yaptırılırdı

Destimal törenine, imparatorluğun dört bir yanındaki hayırseverler, yoksulları doyuranlar, öğrencilere burs verenler, okullar, hanlar ve kervansaraylar yaptıranlar davet edilirdi. Saraydan davet alanlar özel bir törenle uğurlanırken, törenden dönüşlerinde coşkuyla karşılanırlardı.

Destimalde Ne Yazıyordu?

Destimal-i Şeriflerin üzerinde genellikle “Hırka-i Hazret-i Fahr-i Rüsül’e, Atlas-ı çerh olamaz pây-endâz, Yüz sürüb zeyline takbîl iderek, Kıl Şefî-i Ümem’e arz-ı niyâz.” yazılırdı. Bu dörtlüğün Türkçe karşılığı ise: “Peygamberlerin kendisiyle iftihar ettiği Hazret-i Peygamber’in hırkasına, feleğin mavi atlası (gökyüzü) paspas bile olamaz. Eteğine yüz sürüp öperek, yalvar Ümmetlerin Şefaatçisi’ne.”

Mendiller üzerine ise Hz. Muhammed’i öven yazılar yazılır ve Hırka-i Saadet’i taşımak ve destimalleri üretmek Enderun öğrencilerine verilirdi. Bu kutsal emanete sahip olanlar genellikle vasiyetlerinde onunla birlikte defnedilmeyi talep ederlerdi.

İstanbul’daki Santa Maria Kilisesi’nde Gerçekleşen Silahlı Saldırıyla İlgili 48 Şüpheli Yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’da Santa Maria Kilisesi’nde meydana gelen silahlı saldırı olayının failleri ile bağlantılı ve çatışma bölgeleriyle irtibatlı olan şahıslar başta olmak üzere DEAŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen “Bozdoğan-21” operasyonlarında 48 şüphelinin yakalandığını duyurdu.

Bakan Yerlikaya, “Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonucu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Kilisesi’nde meydana gelen silahlı saldırı olayının failleri ile bağlantılı ve çatışma bölgeleriyle irtibatlı oldukları tespit edilen 30 şüpheli yakalandı. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonucunda DEAŞ terör örgütü ile bağlantılı oldukları tespit edilen 18 şüpheli yakalandı. Bakan Yerlikaya, “Terör eylemlerinin hiçbirine göz açtırmayacağız” mesajını paylaştı.