Konya Havzası’ndaki Obruklarla İlgili Risk Haritası Çıkartıldı

16 şehirde obruk riski var

Konya Havzası’ndaki Obruklarla İlgili Risk Haritası Çıkartıldı

Konya Havzası’ndaki yeraltı sularının çekilmesi sonucu oluşan obruk sayısı 2 bin 200’ü geçerek endişe verici boyutlara ulaştı. Karapınar ilçesinde yoğunlaşan obruklar, son yıllarda çevre illerde de görülmeye başlandı. Bu durum üzerine AFAD ile Konya Teknik Üniversitesi’ne bağlı Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi harekete geçerek risk haritası oluşturdu.

Haberin devamında Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Konya Ovası’ndaki çalışmamızı tamamladık ancak tüm Türkiye genelinde projemiz devam edecek. Yaptığımız çalışmalar sonucunda bölgede 700 civarında derin obruk tespit ettik. Ayrıca 1500’den fazla sığ obruk yapısını belirledik. Bu obruklar artık kronik bir sorun haline gelmiş durumda ve önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecek gibi görünüyor.”

Prof. Dr. Arık ayrıca “Obruğa duyarlı alanların haritası çıkarıldı ve bu harita, gelecek imar planlamaları ve tarımsal faaliyetler için rehber olacak. Şu anda 16 ilde acil durumlar görülmekte olup, obrukların oluşumu devam etmektedir. Bu iller arasında Karaman, Aksaray, Niğde, Ankara, Eskişehir, Sivas, ve diğer pek çok şehir bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.