Uzmanlar TYT ve AYT Soru Yapısını Değerlendiriyor

YKS’de nasıl sorular gelecek




TYT ve AYT Soru Yapısı Uzmanlar Tarafından Değerlendirildi

Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik (AYT) Sınavları İnceleme Altında

ÖSYM tarafından düzenlenen Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da gerçekleştirilecek. Bu sınavın ardından 9 Haziran sabahı Alan Yeterlilik (AYT), öğleden sonra da Yabancı Dil Testleri (YDT) yapılacak. Toplamda 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu sınavın soru yapısı, uzmanlar tarafından incelenmeye alındı.

Uzmanlara göre YKS ve TYT sınavları için bilgi veren Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavı geçtiğimiz ay yapıldı. Eğitimci Onur Soğuk, “MSÜ sınavı, özellikle Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na hazırlanan adaylar için TYT’ye benzerlik gösteriyor. Bu durum adayların sınav öncesinde kendilerini değerlendirmelerine yardımcı oluyor” dedi.

TYT sınavının zorluk seviyesi konusunda görüş belirten Onur Soğuk, “ÖSYM son yıllarda daha kaliteli ve sözcük dağarcığını arttıran sorular sormaktadır. Bu durumu MSÜ sınavında da gözlemledik. Matematik sorularında adayların yetişmekte zorlandığı bilinmektedir. Bu nedenle adaylar farklı metin türlerine yönelerek sınavda daha başarılı olabilirler” şeklinde konuştu.

Matematik öğretmeni ve soru yazarı Hakan Pişkiner ise MSÜ sınavının beklentilere uygun olduğunu belirterek, “Beklenmeyen sürpriz soru tarzları olmadı. Adaylar tempolarını bozmadan çalışmaya devam etmelidir. YKS’nin de benzer bir sınav olacağı düşünüldüğü için sürprizlerle karşılaşmayacağımızı düşünüyorum” şeklinde açıklamada bulundu.

Bilfen Liseleri Sınav Grubu Yöneticisi Sabahat Başusta ise sözel sorulardaki değişikliklere dikkat çekerek, “Öğrencilerin ezberden uzak bir şekilde hazırlanmalarını sağlamak için farklı konuların kullanıldığı görülmektedir. 12. sınıf ikinci dönem müfredatının sınava dahil edileceğini unutmamak önemlidir. Kaynak kullanırken dikkatli olunması gerekmektedir” uyarısında bulundu.