TCG Kınalıada ile Ertuğrul Fırkateyni Ziyareti: Tarihi Bir Yeniden Canlanma

TCG Kınalıada Japonya yolunda

Japonya’ya 134 Yıl Önce Yapılan Ertuğrul Fırkateyni Ziyareti, TCG Kınalıada ile Yeniden Canlandı

Ertuğrul Fırkateyni, Japonya’ya 134 yıl önce gerçekleştirilen ziyaretin ardından dönüş yolunda bir fırtınaya yakalanarak kayalıklara çarparak battı. 134 yıl sonra, TCG Kınalıada (F-514) korveti, Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin tesisi için gerçekleştirilen 100. Yıldönümü ve Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya Seyri’nin 134’üncü Yıldönümü kapsamında aynı rotadan Japonya’ya doğru yola çıktı.

4.5 ay sürecek olan ziyaretlerde TCG Kınalıada, 8 Nisan-19 Ağustos tarihleri arasında toplam 20 ülkeye demir atacak. Ziyaretlerin ilk durağı olan Suudi Arabistan’ın Cidde kenti olacak. Sonrasında ise Cibuti, Somali, Maldivler, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Tayland, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore ve Japonya’nın Kushimoto, Tokyo ve Hiroşima kentlerini ziyaret edecek.

Japonya’nın ardından Filipinler, Singapur, Sri Lanka, Hindistan, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Ürdün limanlarını ziyaret edecek olan TCG Kınalıada, bu noktalardaki Türk şehitliklerinde anma törenleri düzenleyecek.

TCG Kınalıada’nın uğurlanması amacıyla gerçekleştirilen törene Güney Deniz Saha Komutanı Tümamiral Yalçın Payal, Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdoğan, Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Koray Vural ve TCG Kınalıada personelinin aileleri de katıldı.

Törende konuşan TCG Kınalıada Komutanı Deniz Yarbay Serkan Doğan ise Ertuğrul Fırkateyni’nin tarihi seyrini anlattı. Doğan, “Harekat icra edeceğimiz sular Piri Reis’in, Selman Reis’in, Murat Reis’in, Seydi Ali Reis’in ve Türkiye Cumhuriyeti bahriyesinin Türk sancağını şan ve şerefle dalgalandırdıkları denizleri ve okyanusları kapsamaktadır. Ne mutlu bize ki o sularda Türk sancağını dolaştırma şansını elde ettik. Görev sürecinde Türk Deniz Kuvvetlerini temsil ederken, atalarımıza layık birer Türk denizcisi ve Barbaros’un torunları olduğumuzu göstereceğiz” ifadelerini kullandı.