31 Mart seçimlerinin ara vermesiyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi, önümüzdeki hafta çalışmalarına yeniden başlıyor. Yeni anayasa tasarısı için planlanan 100 madde sınırlamasıyla ilgili olarak TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Bayramdan sonra Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret ederek niyet beyanında bulunacak.”
Kurtulmuş’un ziyaretiyle birlikte yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili usul ve esaslar belirlenerek yeni bir süreç başlatılacak. Her bir partinin kendi anayasa önerisini hazırlaması ya da ortak bir komisyon kurulması gibi konular masada olacak. Çalışma usul ve esaslarının belirlenmesinin ardından taslak metin için çalışmalara başlanacak.
Meclis Başkanlığı ayrıca, yeni anayasa için barolar, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve akademik camiayı da çalışmalara katkı sunmaları için davet edecek.
Bazı AK Parti yetkilileri, yeni anayasa konusunda uzlaşmanın zor olduğunu belirtirken, başörtüsü ve aile ile ilgili düzenlemeleri içeren iki maddelik anayasa değişikliği paketinin yeni yasama yılında öncelikli olarak ele alınabileceğini ifade ediyor.
Ayrıca, AK Parti çevrelerinde, yeni anayasa çalışmalarında Cumhurbaşkanı’nın görev süresini uzatan bir düzenlemeye destek olunmadığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olması için tek alternatif olarak erken seçim formülünün öne çıktığı belirtiliyor. AK Parti yetkilileri, erken seçim tarihi olarak 2027 yılı sonu veya 2028 yılı başının göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekiyor.