Sağlık Bakanı Koca: Randevu Sorunları ve Yerli Sensörler çözümünde adımlar atan.

Sağlık Bakanı Koca açıkladı... Hastaneden randevu alıp gitmeyenlere yeni tedbirler geliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Kapasite Sorunlarına Yönelik Yeni Tedbirler Alınıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beştepe’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Koca, hastanelerde yaşanan randevu aksaklıklarının ve kapasite sorunlarının önemli konular arasında olduğunu belirterek, “İl, hastane ya da branş bazında yaşanan sorunları biliyoruz. Bununla ilgili hastane yöneticilerimiz de yoğun çalışma içerisinde. Tedbirlerin kademeli olarak hayata geçirileceğini ve yaptırımların artırılacağını söylemiştik. Artan talebi karşılamak için kapasitemizi artırıyoruz. Hekim sayısının artırılması da son derece önemli. Bu çerçevede yetiştirmemiz gereken hekim ve uzman hekim sayısı önem arz etmektedir. Geleceği düşünerek bu önemli tedbiri almıştık. Ancak mevcut kapasitenin verimli kullanılamaması sorunu var. Çözüm için yeni tedbirler alacağız ve randevu sorununu kalıcı olarak çözeceğiz” dedi.

Bir muhabirin tedbirleri ne olacağını sorması üzerine Bakan Koca, “Randevu alıp gelmeyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu durumu önlemek adına randevuların son dakikada iptal edilmesini engelleyecek yeni düzenlemeler getireceğiz. Yeni analizler sonucunda önümüzdeki haftalarda yeni tedbirleri hayata geçireceğiz. Randevu alıp gelmeyenlerin 15 gün boyunca aynı branşta randevu almasını engelleyeceğiz. Aynı klinikten mükerrer randevu alınamayacak. İki kez randevuya gelmeyenlerin 15 gün boyunca bütün branşları kullanımına kapalı olacak. Uygulama ilerledikçe yeni tedbirler almaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Diyabet sensörlerinin önemine de değinen Koca, “Sensörlerin ithal olması ve yüksek maliyetleri, diyabet hastaları için bir zorluk oluşturuyor. Bu nedenle, yerli üretimini yapmayı planladığımız sensörleri tüm tip-1 diyabetli vatandaşlara ücretsiz dağıtmayı hedefliyoruz. Sensörlerin yerlileştirilmesi sürecinde sona yaklaşıyoruz. Önümüzdeki haftalarda klinik kullanıma başlayıp, diyabet hastalarına sunmayı planlıyoruz. Yerli olarak geliştirdiğimiz sensörün değeri yüzde 90 yerli olacak” ifadelerini kullandı.