Depreme Karışanlar 17 Yıl Hapis Cezası Aldı

Diyarbakır’da 89 kişiye mezar olmuştu... Galeria Sitesi'nin depremde yıkılmasına ilişkin davada sanıklara 17,5 yıl hapsin gerekçesi açıklandı

Kahramanmaraş Merkezli Depremin Ardından Hükümlü Tutuklular 17 Yıl 6 Ay Hapis Cezası Aldı

Kahramanmaraş merkezli geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde Diyarbakır’da, 1’i boş, 7 bina yıkıldı. Yenişehir ilçesinde bulunan Galeria Sitesi’nin 4 bloklu bir kısmı depremde yıkılarak 89 kişinin hayatını kaybetmesine ve 22 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Diğer 3 bloğun da kontrollü olarak yıkımı gerçekleştirildi.

Mahkeme, gözaltına alınan müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit ile inşaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir’i “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Diğer yandan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameyle 7 sanık hakkında ayrı ayrı dava açıldı ve 22 Mart’ta görülen karar duruşmasında tutuklu 4 sanık için karar verildi. Firari olan sanıkların dosyaları ayrılma kararı alındı.

Doğal afetlerin sık yaşandığı ülkemizde, bölgede meydana gelen depremleri önceden öngörebileceği halde gerekli önlemleri almayan sanıkların, kanun ve yönetmelikleri ihmal ettiği ve yeterli özeni göstermediği belirtildi. Sanıkların eylemlerinin “bilinçli taksir” olarak nitelendirilmesi sonucunda cezaları belirlenirken TCK’nin 22/3 maddesine istinaden artırım yapıldı.