“Bolu Gölcük Projesi Danıştay’dan Onay Aldı!”

‘Bungalov’ tartışması

Bolu Gölcük Tabiat Parkı’nda 25 Bungalov Ev Yapımı İptal Edildi!

Bolu kent merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Gölcük Tabiat Parkı’nda 2016 yılında hazırlanan Gölcük Tabiat Parkı Gelişme Planı Revizyonu projesi kapsamında orman içindeki alanlara bungalov, idare ve konuk evi ile kır lokantası yapılması planlanmıştı. Ancak, 25 bungalov, idare ve konuk evinin yapımı için 19 Aralık 2017’de yapılan ihale sonrasında, 2018 yılında 7 milyon TL harcanarak 25 bungalov ev inşa edildi.

Projenin hayata geçirilmesine karşı çıkan Gölcük Platformu, doğanın zarar göreceği gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. 2019 yılında Bolu İdare Mahkemesi proje iptal kararı aldı. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı bu karara itiraz ederek davayı Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi de Bolu İdare Mahkemesi’nin kararını onayladı.

Son olarak Danıştay, proje için verilen iptal kararını bozdu. Danıştay’ın değerlendirmesinde, “Alanın tümüne hizmet verecek İdare ve Konuk Evinin alanda yer almasının, ‘Gelişme Planı’nın temel amacını oluşturan sürdürülebilir koruma işlevine katkı sağlayacağı” belirtildi. Bu kararın ardından Bolu Belediye Meclisi, 25 bungalov yapısının nasıl kullanılacağına dair konuyu belediye komisyonuna havale etti.

Bolu Gölcük Platformu Başkanı Erol Perçin, yapılaşmanın hızla devam etmesine tepki göstererek, “Mahkeme süreçleri tamamlanmadan, bilirkişi raporlarına ve iki mahkeme kararına rağmen, ne yazık ki yeni yönetime gelen belediye meclisinin ilk işi Gölcük’teki yapılaşmanın ihale edilmesini gündeme almak olmuştur” dedi. Perçin ayrıca, altyapı planları olmayan tesislerin çevreye vereceği zararları vurgulayarak endişelerini dile getirdi.