Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak Ziyareti ve Anlaşmalar

Erdoğan’dan tarihi Irak ziyareti: Teröre karşı Kalkınma Yolu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Resmi Irak Ziyaretini Gerçekleştirdi

Ülkemiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl aranın ardından Irak’ın başkenti Bağdat’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan, Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer tarafından resmi bir törenle karşılandı.

Erdoğan’ın yanında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Irak’a eşlik ettiler.

Erdoğan, Bağdat Sarayı’nda Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid tarafından resmi bir törenle karşılandı. İki liderin görüşmesinde Türkiye ve Irak arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleler, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye’ye doğalgaz ve petrol akışı gibi gündem maddeleri ele alındı.

Erdoğan, görüşmede Türkiye’nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak’tan beklentilerinin bulunduğunu dile getirerek, “Irak’ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini” vurguladı. Ayrıca, Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin düzeltilmesinin ve Türkmenlerin hak ettikleri konuma ulaşmalarının Irak’ın istikrarı için önemli olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşme sonrasında iki ülke arasında 26 anlaşma imzalandığını açıkladı. Bu anlaşmalardan biri, PKK varlığına karşı mücadelenin yanı sıra bölgeyi canlandırması beklenen Kalkınma Yolu Projesi oldu. Ayrıca, Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi’nde işbirliği öngören 4’lü mutabakat zaptı imzalandı.

Erdoğan’ın ziyareti sırasında Erbil’de de temaslar gerçekleştirilirken, PKK meselesinin gündemde kalmamasının vurgulandığı ve Türkiye’nin IKBY ile ticari ilişkilerini güçlendirmeye yönelik görüşmeler yapıldı. Erdoğan, Türkmenlerin haklarının gözetileceğine inancını dile getirdi.