Antalya’da Toz Tabakası Kenti Kapladı

Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı... Antalya toz bulutu altında

Antalya’da Toz Taşınımı Nedeniyle Beydağları Görünmez Hale Geldi

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Antalya’da son 2 gündür etkili olan toz taşınımı, yaşamı olumsuz etkiledi. Kuzey Afrika üzerinden gelen toz tabakası, kentin üstünü kaplayarak Beydağları’nı görünmez hale getirdi. Kentte yüzey toz konsantrasyonunun 110 mikrogram/metreküp ile ‘hassas’ seviyesini koruduğu belirtildi.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü’nün uyarısına göre, toz taşınımının akşama kadar aynı seviyede devam etmesi beklenirken, yarın ise etkisinin azalarak devam etmesi öngörülüyor. Aynı zamanda gün içerisinde beklenen yağmurun toz tabakasının kısmen azalmasına yardımcı olması bekleniyor.

Hava Durumu: Güney ve Batı Kesimlerde Sağanak Yağış Bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine göre, ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu olacağı tahmin edilmektedir. Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde ise yerel sağanak yağışlar görülecektir. Diğer bölgelerde ise az bulutlu ve açık bir hava beklenmektedir. İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde ise yer yer toz taşınımı yaşanabileceği belirtilmiştir.

Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı ve mevsim normallerin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin edilmektedir. Güney ve güneydoğu kesimlerde hafif, ara sıra orta kuvvette rüzgar eserken, İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir.

Kuvvetli Rüzgar Uyarısı

Özellikle İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (40-80 km/saat) esmesi beklenmektedir. Bu nedenle oluşabilecek ulaşım aksamaları, çatı uçması ve toz taşınımı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması önemlidir.

Toz Taşınımı Uyarısı

İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı beklendiğinden dolayı, görüş mesafesinde düşüş, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekmektedir.