Turuncu Gökyüzü: Çöl Tozunun Türkiye ve Yunanistan’ı Etkisi

Kızıl kent Atina

Atina ve Türkiye Çöl Tozuyla Karşı Karşıya

Mitolojide Yunanistan’ın başkenti Atina’nın yılın 300 günü güneşli, gökyüzünün de bulutsuz ve mavi olduğundan bahsedilir. Ancak son iki gündür Atina, beklenmedik bir manzarayla karşı karşıya kaldı. Afrika’dan gelen çöl tozu, rüzgarlar sayesinde şehrin üzerine çöktü ve güneş batarken turuncu renkte bir gökyüzü oluşturdu. Bu durum, görüş mesafesini etkilerken, solunum rahatsızlığı olanlar için tehlike oluşturduğu uyarısında bulunuldu. Yunanistan Göğüs Hastalıkları Derneği, atmosferdeki çöl tozu parçacıklarının solunum rahatsızlığı olanlar için tehlike arz ettiğini vurgulayarak, solunum ve kalp rahatsızlığı olanların dışarı çıkmamaları ve maske kullanmaları gerektiğini belirtti.

Atina Rasathanesi Araştırmalar Enstitüsü, turuncu gökyüzünün oluşumunu şu şekilde açıkladı: “Güneş, batış sürecinde alçalmaya başladığında, ışınları atmosferdeki toz tabakasının üzerine düşüyor. Böylece gökyüzünde turuncu bir renk oluşuyor.” Çöl tozunun bugünden itibaren dağılması bekleniyor.

Türkiye de çöl tozunun etkisi altında. Marmara Bölgesi’nde dün başlayan toz taşınımının İç Anadolu’ya doğru ilerleyerek en az iki gün daha devam etmesi bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri, toz taşınımının görüş mesafesinde düşmeye, hava kalitesinde azalmaya ve ulaşımda aksamalara neden olabileceği uyarısında bulundu.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, toz taşınımının Türkiye’yi etkilemeye devam edeceğini belirterek, İstanbul dahil birçok bölgede görülebileceğini açıkladı. Uyarılarda bulunarak, “Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar maske takmalı” dedi.