“Bomba Saldırısı Davası: Karar Açıklandı”

Bombacıya ceza yağdı: 7 kere ağırlaştırılmış müebbet artı 1794 yıl hapis

İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki Bombalı Saldırı Davasında Karar Çıktı

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen 13 Kasım 2022 tarihli bombalı terör saldırısında 6 kişinin hayatını kaybettiği ve 99 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili 37 sanıklı davada karar açıklandı. Mahkeme heyeti, bomba düzeneğini bırakan Ahlam Albashir’i “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve “Tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme” suçlarından toplam 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Albashir’e ayrıca, “Tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs” ve “Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak” suçlarından toplam bin 794 yıla kadar hapis ve 22 bin lira adli para cezası verildi. Mahkeme, Albashir hakkındaki “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan ise ayrıca hüküm kurulmasına gerek olmadığına karar verdi.

Diğer sanıklardan Fatma Berkel ve Ferhat Habeş ise “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yardım” ve “Tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye yardım” suçlarından toplam 126’şar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Berkel ve Habeş’e ayrıca, “Tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan toplam 891’er yıl, “Silah sağlama” suçundan da 18’er yıl hapis cezası verildi.

Mahkeme kararının ardından 12 sanık beraat ederken, diğer sanıklar 4 ile 17 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. 3 sanık ise “Göçmen kaçakçılığı” suçundan hapis ve para cezasına çarptırıldı. Tutuklu 4 sanık ise tahliye edildi.

Duruşmada son sözü sorulan sanık Albashir, “Kendimi savunmayacağım, bana vereceğiniz herhangi bir hükmü kabul ediyorum. Olan patlama ve vefat edenlerden dolayı verilecek cezayı kabul ediyorum. Sayın Başkanla baş başa konuşmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen saldırıda hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşları hatırlatmak gerekirse, 13 Kasım 2022 tarihinde bir bankanın üzerine bırakılan bombanın patlaması sonucu 6 kişi hayatını kaybetmiş, 99 kişi de yaralanmıştı. Saldırgan olarak tespit edilen Suriyeli kadın terörist Ahlam Albashir ise kısa sürede yakalanmıştı.