Kızamık Vakaları: Artış ve Önlemler

Sağlık Bakanlığı aileleri uyardı

Avrupa’da Kızamık Vakalarında Artış Uyarısı

Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa genelinde kızamık vakalarında artış olduğunu belirterek, aşılama protokollerine uyulmasının önemini vurguladı. ECDC’nin uyarısıyla birlikte Sağlık Bakanlığı da Türkiye’de kızamık eliminasyon programıyla hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aşılamanın hayat kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olduğu belirtildi. Aşıların sadece aşılanan bireyleri korumakla kalmayıp aynı zamanda bağışıklanmış kişiler aracılığıyla toplumda dolaşımını engellediği ve aşı olmayan kişileri de koruduğu vurgulandı. Bakanlık, aşıların ülkemizde DSÖ tarafından onaylanan kurallara uygun üretildiğini, uluslararası laboratuvarlarda test edildiğini ve elektronik takip sistemleriyle korunduğunu belirtti.

Bakanlığın açıklamasına göre, kızamık virüsünün dolaşımının devam ettiği göz önüne alındığında aşısız veya eksik aşılı çocukların kızamık içeren aşılarla aşılanmasının büyük önem taşıdığı vurgulandı. Aşıların hem çocuklar için yaşamsal olduğu hem de her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı olduğu belirtildi.

Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı Eylül 2018’e kadar yayınladığı verilere göre kızamık vakalarını aşağıdaki şekilde sıraladı: