A Blok Depremde Yıkıldı

Depremde 19 kişi hayatını kaybetmişti... ‘Bir gün deprem olursa bu apartman yıkılacak’ derlerdi” Bilirkişi raporunu kabul etmedi

Mimar Sinan Mahallesi’nde A Blok Deprem Sonucu Yıkıldı

Mimar Sinan Mahallesi’ndeki 2 bloklu Fazilet Apartmanı’nın A bloğu, 6 Şubat’ta meydana gelen ilk depremde yıkıldı. Binada yaşayanların 19’u hayatını kaybederken, 20 kişi enkazdan yaralı çıkarıldı. Binanın yıkılmasıyla ilgili başlatılan soruşturmada, zemin katta bulunan fırının usulsüz tadilatlar yaptığı iddiasıyla bina sakinlerinin şikayeti üzerine Kahramanmaraş Belediyesi’nin 2013’te fırını mühürlediği, aynı yıl binada oturanlara can güvenlikleri olmadığı binayı boşaltmaları için yazı gönderdiği belirlendi.

Kahramanmaraş 1’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’nde yapılan dava sonucunda fırın işletmecileri Akın Yağcı ve eşi Ferihan Yağcı hakkında gözaltı kararı verildi, ancak adreslerinde bulunamadılar. Fırıncı çift hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Mahkeme tarafından yapılan incelemede, binanın müteahhidi, statik proje müellifi ve fenni mesulü olan Mahmut Oktay Hartavi ile fırın işletmecileri Akın Yağcı ve eşi Ferihan Yağcı hakkında ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası istendi. Kahramanmaraş 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava, tutuksuz olan Mahmut Oktay Hartavi, taraf avukatları, tanıklar ve ölenlerin yakınlarının katılımıyla başladı.

Mahkemede, Hartavi suçlamaları reddetti ve bilirkişi raporunu kabul etmediğini belirtti. Hartavi, o dönem yürürlükte olan yönetmeliklere uygun olarak projeyi hazırladığını ve binanın aynı dönemde aynı malzemelerle yapıldığını savundu. Firari olan fırın işletmecileri Akın Yağcı ve Ferihan Yağcı duruşmaya katılmadığından, ölenlerin yakınlarına söz hakkı verildi. Mehmet Kaan Çimen, zemin kattaki fırında sürekli tadilatlar yapıldığını ve apartmandaki herkesin fırından şikayetçi olduğunu belirtirken, Ayşenur Tekin ve Nurettin Çağdaş Çakmak da fırında usulsüz tadilatların olduğunu vurgulayarak yapılan incelemeleri özetlediler.

Gülay Sevinç Kahveci ise, Akın Yağcı ve Ferihan Yağcı’nın cezalandırılmasını talep ederek, Kahramanmaraş Belediyesi’nin 2013 yılında gönderdiği yazıda can güvenliği riskine dikkat çekildiğini belirtti. Duruşma sonunda avukatların savunmalarının ardından, dava 24 Ekim’e ertelendi.