Erikceli Ortaokulu Öğrencisi Köpek Saldırılarına Çözüm Buldu!

Köy okulu öğrencisinden köpek kaçıran ayakkabı

Erikceli Ortaokulu Öğrencisi Köpeklerin Saldırılarına Çözüm Buldu!

Erikceli Ortaokulu öğrencisi Talha Yaktı, köyde bir sokak köpeğinin saldırısına uğradıktan sonra sokak köpeklerinin saldırılarına karşı bir çözüm bulmaya karar verdi. Talha, okulundaki fen bilimleri öğretmeni Galip Kerim ile işbirliği yaparak köpekleri çocuklardan uzak tutacak bir ayakkabı tasarladı. Tasarladığı bu ayakkabı sayesinde TÜBİTAK tarafından düzenlenen ‘Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda teknoloji tasarım alanında bölge ikincisi oldu.

Fen bilimleri öğretmeni Galip Kerim, proje hakkında şunları söyledi: “Köpeklerin ultrasonik ses cihazlarından yayılan yüksek seslerden rahatsız olduklarını biliyorduk. Bu bilgiyi kullanarak bir ayakkabı geliştirmeye karar verdik. Ayakkabının ön tarafından ve arkasına yerleştirdiğimiz ultrasonik ses dalgaları sayesinde köpeklerin sadece ilgili çevreden uzaklaşmasını sağlıyoruz. Bu ayakkabı köpeklere zarar vermezken, kullanıcıyı koruyacak şekilde tasarlandı.”

Ayakkabıda kullanılan mekanizma, ışıklı ayakkabılarda olduğu gibi her adımda devreye girerek köpekleri uzak tutmaya yardımcı oluyor. Talha’nın buluşu, köpek saldırılarına karşı yeni bir çözüm olabilir.