İstanbul’da Sokak Köpekleri ve Mücadele: Tarih ve Bugün

İstanbul işgal günlerinde bile can dostlarına sahip çıktı

İstanbul’un Sokak Köpekleri İle İlgili Tarihi Mücadelesi

İstanbul’un Sokak köpekleri ile ilgili tarihsel bir mücadele devam ediyor. 1919 yılında, işgal altındaki İstanbul’da Cemil Topuzlu’nun belediye başkanı olduğu dönemde, sokak köpeklerinin itlaf edilmesine karar verildi. Tasvir-i Efkâr gazetesinde yazılan bir haberle İstanbullular bu durumdan haberdar oldu ve kamuoyu bu konuda oldukça hassastı. Geçmişte yaşanan acı deneyimler sonucunda sokak köpeklerinin belediye kararına karşı çıkıldı.

Sadık Albayrak’ın belgelerine göre, vatandaşlar şeyhülislama müracaat ederek köpeklerin itlaf edilmesine engel olmasını talep etti. Şeyhülislama’ya yazılan mektuplar ve dilekçeler artarak devam etti. Bu mektuplardan birinde şu ifadeler yer alıyor: “Hayvanların zehirlenerek ölmelerine nasıl göz yumabiliriz? Bu katliama engel olunmalıdır.”

Şeyhülislam’ın da bu konuda harekete geçmesi üzerine 1919 yılında başbakanlığa bir yazı yazıldı. Yazıda, İstanbul’da yaşayan köpeklerin itlaf edilmesinin haklı olmadığı vurgulandı ve halkın duygularının göz önünde bulundurulması gerektiği belirtildi. İslam dini ve adaletli yönetim anlayışı çerçevesinde doğaya ve mahlukatlara karşı merhametli olunması gerektiği vurgulandı.

Sadık Albayrak, konu hakkında yaptığı yorumda, sokak hayvanlarının himaye edilmesi gerektiğini belirtti. Günümüzde de sokak köpeklerine karşı duyarlı olunması gerektiğini ifade eden Albayrak, kötü şartlarda bile İstanbulluların sokak hayvanlarını unutmadığını ve onlara sahip çıkmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Özetle, sokak köpekleri konusu tarihsel bir mesele olup, insanların ve hayvanların birlikte yaşamını sağlayacak çözümlerin bulunması gerektiği belirtilmektedir. Günümüzde de sokak hayvanlarına karşı duyarlılık ve merhamet duygusunun ön planda olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Kaynak: Sadık Albayrak’ın “41 Orijinal Belge Işığında Eski İstanbul’da Hayat ve Çevre” kitabı.