Sokak Hayvanlarına Kısırlaştırma Çözümü Önerisi

Sokak köpeği tartışmasına uzman bakışı... ‘Sürüleşme’ önlenmeli

Uzmanlardan Sokak Hayvanları İle İlgili Çözüm Önerileri

Uzmanlara göre, sokaktaki sahipsiz hayvan sayısındaki artışın önlenmesi için kısırlaştırma çalışmalarının genişletilmesi gerekiyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Melike Baysal’a göre, “Tüm ülkede, aynı anda üremenin engellenmesine yönelik çalışma yapılmalı. Aynı zamanda çok güçlü ve baskın karakterli köpekler de alınıp kısırlaştırılmalı ve bir süre rehabilitasyonları sağlanmalı” dedi.

Baysal, sahiplendirme konusunda da kuralların olması gerektiğini belirterek, “Köpeğini sokağa terk edenlere yaptırım uygulanmalı. Kimliklendirme yapılmalı, yaş sınırı kalkmalı. Serbest veteriner hekimler her yaşta hayvana mikroçip takabilmeli” dedi. Ayrıca hayvanların kimliklendirilmemesinin sokağa terk edilmelerinin önüne geçilemediğine dikkat çekti.

Hayvan uyutmanın artık bir çözüm olmadığını belirten uzmanlar, sağlıklı hayvanlara ötanazi uygulamanın katliam olduğunu vurguladılar. Özellikle büyük şehirlerde veteriner halk sağlığı daire başkanlıkları kurularak, sahiplendirmenin teşvik edilmesi gerektiği dile getirildi.

Haytap Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, hayvan üretiminin ve satışının durdurulması gerektiğini söyleyerek, “Hapishane cezaları getirilmeli. Belediyeler uysal hayvanları toplamak yerine, saldırgan olanları toplamalıdır” dedi.

Zoonotik hastalıkların yayılmasının engellenmesi için hızlı müdahalenin önemine vurgu yapan uzmanlar, sokaktaki hayvanların şehirden soyutlanmasıyla dengenin bozulabileceğine dikkat çekti.

Özel Hayvan Hastaneleri Derneği Kurucu Başkanı Veteriner Hekim Dr. Tarkan Özçetin, ABD ve Avrupa’da yıllık milyonlarca kedinin ve köpeğin öldürüldüğünü ancak bu yöntemin bir çözüm olmadığını belirtti. Özçetin, “En insancıl yöntemlerle, öldürmeden kısırlaştırma çalışmalarının yaygınlaştırılması gerektiğini” ifade etti.