Türkiye’de Sualtı Robotları ve Deniz Arkeolojisi

Sualtının robot arkeologları

Türkiye’de Sualtı Robotları Kullanım Alanları Genişliyor

Türkiye’de üretilen ve yerli olan sualtı robotları, çeşitli alanlarda kullanılmaya devam ediyor. Deniz arkeolojisi ve jeolojik araştırmalardan sahil güvenliği ve deniz polisinin arama kurtarma faaliyetlerine, ayrıca ‘Fatih’, ‘Kanuni’ ve ‘Abdülhamid Han’ gemileriyle yapılan doğalgaz ve petrol arama çalışmalarında da bu robotlar tercih ediliyor.

Akdeniz Üniversitesi’ne ait deniz arkeolojisi araştırma çalışmalarında kullanılan ‘Demre’ ve ‘Finike’ isimli robotlarla örnek bir uygulama çalışması gerçekleştirilmiştir. Kemer açıklarındaki Üç Adalar bölgesinde Akdeniz’e indirilen robotlarla sualtı incelendi.

“Dalgıçların Giremediği Yerlere Giriyorlar”

Robotların üreticisi firmanın genel müdürü Bertan Tezcan, “20 metrenin altında dalgıçların yapamadığı her şeyi bu tip cihazlar yapıyor” şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Deniz arkeolojisi araştırma gemisinde sonar cihazlar kullandıklarını belirten Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, “Sualtı robotlarını yaklaşık 10 senedir kullanıyoruz ama bunlar 80-100 metre derinliğe inen robotlardı. Herhangi bir kazı yapabilecek teknolojiye sahip değildi. Ancak son iki yıldır bizim araştırma gemilerimizde manipülatörü olan, yani denizin içinden eser çıkartmamıza muktedir sualtı robotlarımız var. Tabii hedefimiz daha derin sularda robotları kullanarak gerektiğinde sualtı kazıları yapabilmek. Şu an dünyada iki ülke sualtı robotlarını kullanarak bilimsel dalış projeleri gerçekleştiriyor” şeklinde konuşmuştur.

“En Eski Batık Akdeniz’de”

Türkiye’nin yaklaşık 8 bin 500 kilometre kıyı şeridine vurgu yapan Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar 367 arkeolojik nitelikte gemi batığı belgelediklerini açıkladı. Kumluca’da bulunan Orta Tunç Çağı batığını dünyanın en eski batığı olarak nitelendiren Doç. Dr. Öniz, “Yaklaşık 3 bin 500-3 bin 600 yaşlarında. Umarım Kemer’de yapılması planlanan Akdeniz Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde bu batıkları çıkartma ve sergileme imkânı buluruz” ifadelerini kullanmıştır.