Türksat 6A Uydusu: Türkiye’nin Yerli ve Milli Haberleşme Başarısı

TÜRKSAT 6A ABD yolunda! Bakan Uraloğlu detayları paylaştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Türksat 6A Uydusu Uzaya Gönderilmeye Hazır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzaya gönderilmeye hazır hale geldiğini ve paketleme işlemlerinin son aşamasına geçildiğini duyurdu.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun entegrasyon ve testlerinin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde gerçekleştirildiğini belirterek, “Türkiye’nin en önemli projelerinden olan yerli haberleşme uydusu Türksat 6A projemizde ise artık sona çok yakınız. Temmuz ayında uydumuzu uzaya göreceğiz” dedi.

Uraloğlu ayrıca Türksat 6A’nın yapım sürecinde Türksat’ın öncülüğünde Tübitak Uzay, Aselsan, TUSAŞ ve CTECH gibi yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle çalışmaların tamamlandığını belirterek, “Ülkemizin en büyük AR-GE Projesi Türksat 6A’yı başarıyla tamamladık. Şimdi uzaya gönderme aşamasındayız” şeklinde konuştu.

Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, Türksat 6A uydusu 4 Haziran Salı günü Ankara’dan Antonov An-124 tipi uçakla ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na doğru yola çıkacak. Uydunun, SpaceX tesislerinde testlerden geçirilerek Temmuz ayı ikinci haftasında Falcon 9 roketi ile uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A projesinde en yüksek yerlilik oranını sağlayan Türksat’ın teknoloji transfer eğitim programını da vurgulayarak, “Türksat mühendisleri ve yerli sanayi kuruluşlarının desteği ile Türksat 6A’yı en yüksek yerlilik oranıyla ürettik” dedi.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın Türksat’ın koordinasyonunda tamamlandığını ve ülkeyi dünyanın sayılı haberleşme uydusu üreticilerinden biri haline getirdiğini belirten Uraloğlu, uydunun 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacağını ve Türkiye’nin uydu kapasitesini önemli ölçüde artıracağını ifade etti.