Sıcak Hava Dalgası Türkiye’yi Vurdu

Çok daha sıcak günler kapıda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’de Artan Sıcaklar Hakkında Uyardı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye genelinde etkisini göstermeye başlayan hava sıcaklıkları hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hava tahmin raporuna göre yurdun genelinde hava sıcaklıklarında artış beklendiğini belirten Bakan Özhaseki, “Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üstünde seyretmesi, bazı illerimizde sıcaklıkların 40 derece ve üzerinde olması öngörülüyor. Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmalarını istirham ediyorum” dedi.

Özhaseki, olası orman yangınlarına karşı da duyarlı olunması gerektiğini vurgulayarak, “Ülkemizin akciğerini oluşturan ormanlarımızda herhangi bir yangın meydana gelmemesi için vatandaşlarımızın duyarlı hareket etmelerini bekliyorum” şeklinde konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Önol ise Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nden (ECMWF) elde ettikleri tahminlere göre Türkiye’nin sıcak hava dalgası içinde olduğunu belirtti. Prof. Dr. Önol, sıcaklık tahminlerini içeren grafikleri paylaşarak, “Sıcak hava dalgası içindeyiz. Pazartesi ve salı günleri sıcaklıklar daha da yükselecek. Haziran ayının ilk haftası ve 40 dereceyi aşan sıcaklıklar. Sıcak günler bitti, çok daha sıcak günler kapıda” ifadelerini kullandı.

Akdeniz bölgesinde hava sıcaklarının 30 derecenin üzerine çıkacağı uyarısının ardından turizm kenti Antalya’da sıcak hava etkisini göstermeye başladı. Antalya’da termometreler, güneş altında 41 dereceyi gösterirken, hafta boyunca sıcaklıkların devam edeceği tahmin ediliyor. Adana’da ise termometreler 43 dereceyi gösterirken, sıcaktan bunalanlar ağaç gölgelerinde serinlemek için parklara akın etti.