İstanbul Küçükçekmece’de Bina Çökmesi: Ölü ve Yaralılar.

Mahalleli diken üstünde... Deprem olsa biz öldük demektir




İstanbul Küçükçekmece’de Bina Çökmesi: Ölü ve Yaralılar Var

İstanbul Küçükçekmece’de Bina Çöktü: Ölü ve Yaralılar

İstanbul Küçükçekmece’de önceki gün sabah saatlerinde meydana gelen olayda, kendiliğinden çöken 4 katlı bir binada bir kişi hayatını kaybetti ve 8 kişi yaralandı. Bina, belediye ekipleri tarafından kontrollü bir şekilde yıkıldı. Ayrıca, yanındaki bina da güvenlik amaçlı olarak tahliye edildi.

Enkaz kaldırma çalışmaları sonrasında cadde dün sabah saatlerinde trafiğe açıldı. Binanın en üst katında yaşayan Türkmenistanlı bir kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybederken, 8 kişi ve 6 aylık bir bebek yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan 3’ü tedavilerinin ardından taburcu edilirken, 6 aylık bebeğin annesi Seyitgül Babajanowa’nın durumunun ağır olduğu belirtildi.

Şok yaşayan mahalle sakinleri, durumu endişeyle karşılıyor. Bölgede bulunan Ayşe Buldu, “Bunlar aslında mesajdır, yaşayacağımız şeyler. Her an bizim de başımıza gelebilir diyerek önlem alınması gerekiyor. Evler hep çürük, aynısı başımıza gelecek. Oturduk bekliyoruz, bir şey yapamıyoruz. Devlet ve belediye yardımcı olsun istiyoruz, evlerimiz yenilensin istiyoruz. Her gün mezarımıza girip çıkıyoruz. Biz de devletle beraber çalışalım, yenilenelim. Yardımcı olsunlar” dedi.

Çevredeki eski binaların riskli olduğunu belirten Erdal Yavuz ve Taner Kılıç, kentsel dönüşüm çağrısında bulundu. Yavuz, “Bu çevrede, mahallemizde eski bina sayısı fazla. Evlerin çok büyük kısmı riskli. Deprem olsa kurtulamayız. Şu çevremizdeki diğer birkaç bina daha yıkılsa mahalleden bile çıkamayız. İmar sorunu var, herkesin maddi imkânı da yetmiyor. Devlet büyüklerinin konuyla ilgilenmesi ve artık sokakların kentsel dönüşüme sokulması lazım” şeklinde konuştu.

Hasan Gül ise, “Binaların deprem olmadan yıkılacağını önemle vurgulayarak, ‘Bir an önce kentsel dönüşüme girilmesi gerekiyor, bakın bu binaların hepsi riskli ve sarsıntı olmadan, üflesen yıkılacak durumdalar. Burada 1 bina çöktü kaosu gördünüz, 10 bina çökse ne olacak? İstanbul’da binalar öncelikli konu olmalı’ diye konuştu.

Çökmeden sonra gözaltına alınan bina sahibi Hacı Murat Gençtürk, “taksirle ölüme neden olma” suçundan tutuklandı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın incelemelerine göre, Gençtürk’ün bina ile ilgili gereken önlemleri almadığı ve yasal süreci ihmal ettiği tespit edildi.

Çatı katında yaşayan 7 kişilik Türkmenistan uyruklu aileye ait olan bina, üzerine kaçak kat eklenmiş, zemininde deniz kumu kullanılmış ve fazla yüklü olduğu anlaşılarak kendi kendine çökmüştür. Türkiye’ye 7 yıl önce gelen Dovletyar Charyyev ve ailesi, bu acı olayda hayatlarını kaybetmiştir. Talihsiz adamın eşi hamile olduğu ve cenaze işlemlerinin ardından ülkesi Türkmenistan’a götürüleceği belirtilmiştir.

Enkaz altından kendi imkânlarıyla çıkan Korkut Yılmaz Akay, köpeği Kuki ile mutluluk fotoğrafı çektirmiştir. Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlara destek çağrısında bulunan Akay, yaşadıklarını paylaşarak, “Deprem olmadan da binalar yıkılabilir, riskli binaların yenilenmesi gerekiyor” demiştir.