Sıcak Havada Dikkat!

Aşırı sıcak alarmı! Prof. Dr. Orhan Şen'den kritik uyarı: Türkiye, Meteorolojik afet yaşayacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine göre, bugün öğle saatlerinde bazı bölgelerde yağışlı hava bekleniyor. Kastamonu’nun doğusu, Sinop’un güneyi, Doğu Akdeniz’in Toroslar mevki, Erzurum’un kuzey ve batısı, Erzincan ve Bayburt’un doğusu ile Rize’nin iç kesimlerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülebilir.

Ülke genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde seyredecek. Genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında yaptığı uyarıda, “Bu sıcak havalarda dikkat edilmeli. Kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar güneşte uzun süre kalmamalı. Güneş altında şapkasız ve gözlüksüz dolaşmaktan kaçınılmalı, beyaz giysiler tercih edilmeli” dedi.

Prof. Dr. Şen ayrıca, “Sıcaklıklar çok yüksek. İstanbul’da gölgede 33 derece ölçülürken, güneş altında bu değer 37-38 dereceye çıkabiliyor. Bu aşırı sıcaklık risk oluşturuyor. Vatandaşların özellikle dikkat etmesi gereken bölgeler Marmara, Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’nun kuzey kesimleri. Bugün ve yarın bu bölgelerde sıcaklıklar yüksek seyredecek. Ayrıca, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da Cuma ve Cumartesi günleri de sıcaklık etkisini sürdürecek” şeklinde konuştu.

Şen’in açıklamalarına göre, bu yılın Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı sıcaklıkların ve sıcak hava dalgalarının yaşanması bekleniyor. Orman yangınları riskinin artacağı belirtilen açıklamada, vatandaşların aşırı sıcaklarda beyaz ve bol giysiler giymesi, bol su tüketmesi ve şapka takması gerektiği vurgulandı.

Adana Çukurova’da ise termometreler 43 dereceyi gösterirken, yetkililer güneş altında öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması konusunda uyarıda bulunuyor. Şehirdeki sıcak hava nedeniyle vatandaşlar serinlemek için çeşitli yöntemler arıyor. Bazıları parklara giderek ağaç gölgelerinde dinlenirken, çocuklar ise sulama kanallarında yüzmekten çekinmiyor. Bu durum, uzmanlar tarafından da tehlikeli bulunuyor.

Hava durumu raporuna göre; Marmara Bölgesi’nde az bulutlu ve açık bir hava beklenirken, Edirne 37°C, İstanbul 31°C, Kırklareli 32°C ve Kocaeli 35°C sıcaklıkla parçalı bulutlu olacak. Ege Bölgesi’nde ise parçalı ve az bulutlu hava öngörülüyor. Aydın 33°C, Denizli 40°C, İzmir 36°C ve Muğla 37°C sıcaklıkla parçalı bulutlu ve az bulutlu hava bekleniyor.

Akdeniz Bölgesi’nde az bulutlu ve açık hava hakimken, Adana 41°C, Antalya 42°C, Burdur 36°C ve Hatay 39°C sıcaklıklara sahip olacak. İç Anadolu Bölgesi’nde ise az bulutlu ve açık bir hava tahmin ediliyor. Ankara 33°C, Eskişehir 33°C, Konya 34°C ve Sivas 32°C sıcaklıkla az bulutlu olacak. Batı Karadeniz Bölgesi’nde parçalı ve az bulutlu hava beklenirken, Bolu 31°C, Düzce 35°C, Sinop 29°C ve Zonguldak 26°C sıcaklıkla parçalı bulutlu olacak.

Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde parçalı ve az bulutlu hava öngörülürken, Artvin 33°C, Samsun 29°C, Tokat 35°C ve Trabzon 28°C sıcaklıkla az bulutlu olacak. Doğu Anadolu Bölgesi’nde de az bulutlu ve açık hava görülecekken, Erzurum 28°C, Kars 26°C, Malatya 37°C ve Van 25°C sıcaklıkla az bulutlu olacak. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise az bulutlu ve açık bir hava bekleniyor. Diyarbakır 38°C, Gaziantep 39°C, Siirt 36°C ve Şanlıurfa 41°C sıcaklıkla az bulutlu olacak.