ÖSYM Başkanı Ersoy: YKS ve Güvenlik Üzerine Bilgilendirme

ÖSYM Başkanı Ersoy'dan YKS açıklaması

ÖSYM Başkanı Ersoy, İletişim Buluşmaları Etkinliğinde Konuştu

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, İletişim Platformu’nun düzenlediği ‘İletişim Buluşmaları’ etkinliğine katılarak ÖSYM’nin sınav uygulamaları ve 8-9 Haziran’da gerçekleşecek 2024 YKS hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ersoy, 13 milyon dolayında aday için 60’a yakın sınav yapıldığını belirterek, “Dünyada bu kapsamda yüksek güvenlikli ve çeşitlilikte sınav yapan başka bir kurum yok. Güvenlik açısından bir numaralı kuruluşuz” dedi.

Ersoy, 8 Haziran Cumartesi 10.15’te başlayacak Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 3 milyon 120 bin 878, 9 Haziran Pazar 10.15’te başlayacak Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) 2 milyon 19 bin 709, aynı gün saat 15.45’te gerçekleşecek Yabancı Dil Testi’ne (YDT) ise 233 bin 389 adayın katılacağını açıkladı. Ayrıca YKS oturumları için 5,5 milyona yakın soru kitapçığı basıldığını ve bu geniş kapsamlı sınavın büyük süreçleri gerektirdiğini vurguladı.

ÖSYM’nin güvenilirliğine dikkat çeken Ersoy, soru kitapçıklarının ‘faraday kafesi’ ile kaplı ve sinyal karıştırıcı jammer sistemiyle korunan kapalı matbaa merkezinde basıldığını belirtti. Ayrıca, sınav evraklarının nakliyatı ve kilitlenmesi konusunda da açıklamalar yaptı.

Ersoy, elektronik sınavların geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yürüttüklerini ve Türkiye’de adaylara farklı alternatifler sunmayı hedeflediklerini belirterek, maliyetin düşürülmesi ve süreçlerin daha etkin hale getirilmesini önemsediklerini dile getirdi.

ÖSYM Başkanı, sınav günü toplumun duyarlı olması gerektiğine vurgu yaparak öğrencilerin sınav ortamlarında stres yaşamamaları için gürültüden kaçınılmasını ve uygun koşulların sağlanmasını önemsediklerini belirtti. Adayların sınava hazırlıklı ve stresiz bir şekilde girmeleri için gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Ayrıca, YKS öncesi toplumun desteği ve işbirliğinin önemine değindi.

Son olarak, Fenerbahçe Kulübü’nün genel kurulunun YKS ile aynı tarihe denk gelmesi durumunda alınan tedbirlerle ilgili Başkan Ali Koç ile görüşüldüğünü ve gerekli işbirliğinin sağlandığını aktardı. Ayrıca, 18 Yaş Altı Milli Futbol Takımı futbolcularının sınavlarının Hırvatistan’da yapılmasına ilişkin de açıklamalarda bulundu.