Sağlık-Sen, Mahkemeden Çalışma Talebini İstedi

Mahkemeden kadın memura yarı zamanlı çalışma hakkı

Sağlık-Sen, Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışma Talebini Mahkemeden İstedi

Sağlık-Sen, İstanbul’da görevli bir üyesinin doğum sonrası yarı zamanlı çalışma talebinin reddedilmesi üzerine harekete geçti. İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nde görülen davada sendika, kararın haksız ve hukuka aykırı olduğunu, emsal yargı kararlarının bulunduğunu ve davacının çocuğunun bakıma muhtaç olduğunu belirterek kararın iptalini istedi.

Mahkeme, davada 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan ‘doğum sonrası yarım zamanlı çalışma’ başlıklı maddeye atıfta bulunarak karar verdi. Buna göre, doğum yapan memurun çocuğunun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde yarı zamanlı çalışma talep edebileceği ilgili maddede açıkça belirtilmektedir.

Mahkeme, kurum kararının açık olarak tanınmış bir hakkın kullanılmasına engel olduğunu belirtirken, durumun aile düzenini olumsuz etkileyeceğini, maddi ve manevi zorluklarla karşılaşılacağını ve telafisi güç veya imkansız zararlar doğabileceğini ifade etti. Bu doğrultuda mahkeme, Sağlık-Sen’i haklı buldu ve işlemin yürütmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verdi.