Türkiye ve ABD Arasında F-16 Anlaşması

F-16 satışında ABD’yle el sıkışıldı

ABD ile Türkiye Arasında F-16 Satış Anlaşması İmzalandı

Hürriyet gazetesi, önemli bir adım atıldığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşler Bürosu tarafından yapılan açıklamada, “ABD, Türkiye’nin, sadece en yakın müttefiklere ve ortaklara temin edilen, şimdiye kadar üretilmiş en ileri yeni F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldığını açıklamaktan gurur duymaktadır” denildi.

Bu satışın, ABD’nin Ankara ile inşa ettiği güvenlik ortaklığına olan bağlılığının bir göstergesi olduğu belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, “Türkiye, F-16’ların satın alınmasına yönelik teklif ve kabul mektubunu imzaladı. Anlaşmanın ilerlediğini görmekten mutluyuz” dedi.

İlk F-16 teslimatının 2028 yılında yapılması beklenirken, sözleşmenin bu ay veya temmuz ayında imzalanması ve teslimat takvimine geçilmesi öngörülüyor. En kritik soru işareti ise F-16 üretim ve modernizasyon faaliyetlerinin nerede yapılacağı konusunda. Üretimin Türkiye’de yapılmasına yönelik teklifin ABD makamlarına iletildiği açıklandı.

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake, Savunma Bakanı Yaşar Güler ile el sıkıştığı bir fotoğrafı paylaşarak, “Türkiye’nin son nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını alması ve mevcut F-16 filosunu modernize etmesi konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldı” dedi. Bu adımın, ABD’nin ve Türkiye’nin ulusal güvenliği ile NATO’nun birlikte çalışabilirliği açısından olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.

F-16 savaş uçakları dünya genelinde hava savunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu uçaklar, savunma, eğitim ve taarruz amaçlarıyla kullanılabilmekte olup, çeşitli güncelleştirmeler ile modernize edilebilmektedir. Türkiye’nin tedarik edeceği Blok 70 modeli, gelişmiş aviyonik sistemler, modern kokpit, yüksek itiş gücüne sahip geliştirilmiş motor ve elektronik harp yetenekleri ile dikkat çekmektedir.