PYD/YPG Seçim Girişimi Ertelendi

Suriye’deki seçim oyununu Türkiye bozdu

Terör Örgütü PYD/YPG’nin Suriye’deki Seçim Girişimi Ertelendi

Türkiye’nin “oldubittiye izin vermeyiz” çıkışı ve uluslararası alanda yaptığı girişimlerin etkili olmasıyla, PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’nin kontrolündeki bölgelerde planlanan yerel seçimler ertelendi. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, “Bu sözde seçimler tamamen iptal edilmelidir. Böyle bir durumun kabul edilmesi söz konusu olamaz” uyarısında bulundu.

PYD/YPG, Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerde 30 Mayıs 2024 tarihinde yerel seçim kararı aldı ancak Türkiye’nin tepkisi ve uluslararası baskılar sonucunda terör örgütü seçimi 11 Haziran 2024 tarihine erteledi. Daha sonrasında yeni seçim tarihinin Ağustos 2024 olarak belirlendiği açıklandı.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) de seçimlere katılmayacaklarını duyurarak, sözde seçim için boykot çağrısında bulundu. Arap aşiretleri, kabile ve topluluklar da PYD/YPG’nin seçim kararını protesto etti.

Ankara, terör örgütü PYD/YPG’nin Suriye’de yapmak istediği seçimleri Suriye’nin toprak bütünlüğüne karşı bir güvenlik tehdidi olarak değerlendiriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bölgede terörist bir yapılanmaya asla izin vermeyeceğini belirtmiş ve gerekirse harekete geçeceklerini ifade etmişti.

Milli Güvenlik Kurulu’nun 28 Mayıs’taki toplantısında, PKK/KCK-PYD/YPG’nin bölgedeki tüm unsurlarıyla bertaraf edileceği ve toprak bütünlüğüne zarar verilmeyeceği vurgulanmıştı.