Sınavlara Hazırlıkta Uzman Tavsiyeleri

YKS’de son gün önerileri... Başarmak için pozitif düşün




Sınavlara Hazırlıkta Uzmanlardan Öneriler

Sınavlara Hazırlıkta Uzmanlardan Öneriler

Yarın düzenlenecek Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.15’te başlayacak ve 165 dakika sürecek. İkinci oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise pazar günü saat 10.15’te başlayacak ve bu sınavda adaylara 180 dakika süre verilecek. Üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) ise aynı gün saat 15.45’te başlayıp 120 dakika sürecek.

Son günlerde olumlu düşünmenin önemini vurgulayan Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt, adaylara şunları tavsiye etti: “Başarılı olmak için öncelikle pozitif düşünün ve olumsuz duygulardan, kaygılardan uzak kalın. Sınavı ölüm kalım meselesi veya ciddi bir varoluş meselesi olarak görmeyin. Özellikle ‘Ben bunu yapamam’, ‘Sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım’ gibi düşünceleri bir kenara bırakın. ‘Bu sınava iyi hazırlandım’, ‘Yapabileceğimin en iyisini yapmaya hazırım’ gibi cümleler kaygınızı azaltır. Sınava gireceğiniz okulu önceden görmek de kendinizi iyi hissetmeniz açısından önemli. Diğer yandan bu son günde yakın çevrenizle moral bozucu tartışmalara girmeyin ve rahat olacağınız, kendinizi iyi hissedeceğiniz ortamları tercih edin.”

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uslu’nun son gün önerileri ise şu şekilde:

  • Kontrolü, strese teslim etmeyin. En önemli konu stresinizi kontrol altında tutabilmek.
  • Sınav öncesinde risk yaratabilecek, sakatlanabileceğiniz eylemlerden ve tehlikeli sporlardan kaçının.
  • Beslenmenize dikkat edin. Daha önce denemediğiniz ve nasıl hazırlandığını bilmediğiniz besinleri tüketmeyin.
  • Tablet başında çok vakit geçirmeyin. Vücudun hormonal dengesini düzenlemek için doğaya yönelin.
  • Ailelerin de aynı şekilde streslerini kontrol etmesi gerekiyor çünkü onların gerginliği çocuklarına yansıyacaktır.

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Denizli ise şunları belirtti: “Sınavda başarılı olmak akademik performans açısından bir ölçüt olarak görülebilir. Ancak bu performansın iyi ya da kötü olması bireyin değerini ve hak ettiği sevgiyi belirleyen bir ölçüt olamaz. Çocukların içinde bulunduğu durumu sağlıklı değerlendirmesi ve kendiyle ilgili doğru tanımlamalar yapması hedefine ulaşmasına daha çok yardımcı olur.”

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılacak aday sayıları da belli oldu. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878, AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 ve YDT’ye ise 233 bin 389 aday başvurdu. Başvuranların 1 milyon 428 bin 926’sı ilk kez sınava girecek. Sınava katılacak en genç aday 15, en yaşlı aday ise 85 yaşında olacak. Sınavda toplamda 4 milyon 120 bin 287 aday yer alacak.

TYT oturumunda 9 bin 855 bina ve 176 bin 851 salon, AYT oturumunda 6 bin 231 bina ve 112 bin 695 salon, YDT oturumunda ise 1028 bina ve 11 bin 44 salon kullanılacak. TYT’de toplam 120 soru sorulacak ve adaylara 165 dakika süre verilecek. AYT’de ise Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinde 40 soru, sosyal bilimler-2 testinde 40 soru, matematik testinde 40 soru, fen bilimleri testinde 40 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek. YDT’de ise adaylara Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek. Her dil için ayrı soru kitapçığı hazırlanacak.