Tuva Atasever: Türk Astronotun Uzaya Yolculuğu Başlıyor

3 dakikada 3 deney... 2. Türk astronot yarın uzaya uçuyor

Tuva Cihangir Atasever, Türkiye’nin İkinci Astronotu, Yörünge Altı Araştırma Uçuşunu Gerçekleştirecek

Türkiye’nin ikinci astronotu olan Tuva Cihangir Atasever, yarın ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport Tesisleri’nden Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu’nu gerçekleştirecek. Atasever, bu görevin uluslararası uzay istasyonunda yapılan diğer görevlerden farklı bir profil olduğunu belirtti.

Atasever, “Bizim bu uçuşumuzda 7 farklı bilimsel deney olacak. Deneylerde, astronotların mikro yer çekimine çıktıklarında artan kafatası basınçlarının sağlıklarına ne kadar kötü etki edebileceğine yönelik incelemeler olacak. Yapacağımız deneyler sadece Türkiye’deki uzay bilimine değil, dünyadaki astronotların gelecekte karşılaşabileceği olumsuzluklara karşı da önemli bilgiler sunacak.” şeklinde konuştu.

Atasever, yörünge altındaki bu uçuşun önümüzdeki yıllarda uzay istasyonlarında yaşayacak insanların sağlığını ve ihtiyaçlarını anlamak adına önemli bir adım olduğunu belirtirken, “Mikro yer çekimi koşullarında genlerimizin ifadesinde yarattığı değişimler, bağışıklık sistemimize olan etkilerini araştırma şansımız olacak.” dedi.

Atasever ayrıca, “Bütün uçuş 1.5 saatte tamamlanacak. Ancak uzaya çıkış ve mikro yer çekimi koşullarında geçireceğimiz süre yalnızca 3 dakika olacak. Yani 3 farklı deneyi gerçekleştirmek için oldukça hızlı bir şekilde hareket etmeliyiz.” şeklinde konuştu.