TÜRKİYE UZAY BAŞARISI

Uzay görevi tamamlandı

TÜRKİYE, UZAY ARAŞTIRMALARINDA YENİ BİR BAŞARIYA İMZA ATTI

Türkiye, uzay alanındaki başarılarına bir yenisini ekledi. Astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmesinden sonra bu kez Tuva Cihangir Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşuna şahitlik etti.

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, Virgin Galactic’e ait VSS Unity yörünge altı aracını taşıyan uçakla ABD’nin New Mexico’daki Spaceport tesisinden havalandı. Yolculuk 1 saat 10 dakika sürdü ve araç başarılı bir şekilde iniş yaptı.

Araç, yaklaşık 45 bin feet yüksekliğe ulaşmasının ardından roket motorunu ateşleyerek 90 kilometre irtifaya çıktı. Atasever, 7 bilimsel deney gerçekleştirdi ve seferini tamamlayarak ABD’de iniş yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından Atasever’e başarılar dileyerek, “7 bilimsel deneye imza atacak astronotumuzun çalışmalarını heyecanla takip ediyoruz” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Atasever ile görüştü.

Atasever, uzayda insülin kalemi testi, Message, metabolom, yörünge altı uçuşta vezikül analizi, IvmeRad, Miyeloid ve Beacon testlerini gerçekleştirdi. Üniformasının kolunda Türkiye ve Azerbaycan bayrakları bulunan Atasever, “Annemin memleketi olan Azerbaycan’ın bayrağı da bu uçuşta benimle beraber Türk bayrağının hemen yanında, göğsümün üzerinde iki bayrağı uzaya taşıyor olacağım” şeklinde konuştu.