Emekli İndiriminde Belge Sorunu: Tartışma Devam Ediyor

Emeklinin otobüs bilmecesi

Emekliye Yüzde 20 İndirim Uygulamasında Belge Eksikliği Tartışma Yaratıyor

2024 yılı, emekliler yılı olarak ilan edildikten sonra otobüslerde uygulanmaya başlanan emekliye yüzde 20 indirimli bilet uygulamasına uymayan firmalara 2 bin 300 lira para cezası uygulanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ekipleri tarafından yapılan denetimlerde son 10 günde firmalara toplamda 1 milyon 21 bin 726 lira para cezası kesildi.

Ancak bazı firmalar ile yolcular arasında emekli belgesi eksikliği nedeniyle tartışmalar yaşanıyor. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Birol Özcan konuyla ilgili şunları söyledi: “Emeklileri desteklemek lazım ama bunu daha iyileştirmek lazım. 16 milyon emekli var, adam 45 yaşında EYT emeklisi, çalışıyor. Bunlara ayrım yapmak lazım. Bizim için de iyi olur yolcumuz çoğalır.”

Özcan, emeklilik belgesi için bilgisayar üzerinden uygulanacak bir sisteme ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bakanlıklar kendi aralarında bilgisayar sistemine emeklilik koyulmasını düşünüyorlar. Sistem kurulunca sektörde bulunan emekliler de rahatlar.” dedi.

Bayrampaşa’daki 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ndan memleketi Sakarya’ya gitmek için bilet alan Hülya Kan, firmanın indirim uygulamadığını belirterek, “Biletler çok pahalı, emekli olduğumu söyledim ama indirimden faydalanamadım. Emekliyiz ama faydalanamıyoruz.” şeklinde tepki gösterdi.

Firma yetkilileri ise indirimden faydalanmak isteyen kişilerin emeklilik belgesi göstermeleri gerektiğini ve sadece emekli olan kişilerin bu uygulamadan faydalanabileceğini belirtti.