İstanbul’da Yeni Tramvay Projesi Onaylandı

Anadolu yakası tramvayı onaylandı

İstanbul’da Yeni Tramvay Hattı Onaylandı: Üsküdar-Kadıköy-Maltepe

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Projeler Müdürlüğü’nün teklifi doğrultusunda Üsküdar-Kadıköy-Maltepe Tramvay hattı projesini oy birliği ile onayladı. Proje çalışmaları tamamlanan ve toplam 21.3 kilometre uzunluğunda 33 durağa sahip olacak olan tramvay hattı, Üsküdar Meydan’dan başlayıp, Kadıköy rıhtımına ulaşacak ve Maltepe Meydanı’nda sona erecek.

Projenin 17 ayda tamamlanması planlanıyor ve hat, Marmaray, Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı, deniz hatları, Yenidoğan–Söğütlüçeşme Metro Hattı, TCDD Yüksek Hızlı Tren, Göztepe–Ataşehir–Ümraniye Metro Hattı, Dudullu–Bostancı Metro Hattı ve Kadıköy–Sabiha Gökçen Havalimanı Metro hattı ile entegre olacak. 2027 yılında günde 200 bin yolcu taşıması hedeflenen tramvay hattı, 2040’ta 277 bin ve 2050’de ise 312 bin yolcu kapasitesine ulaşması bekleniyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan gerekli onayların alınması ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yatırım programında yer alabilmesi için İBB Meclisi onayının gerektiği belirtilirken, projenin ardından Kadıköy’den Maltepe’ye minibüs trafiğini azaltacak ve park işgallerine son verecek önlemler alınması bekleniyor.

İstanbul’da 21 Cadde ve Sokağın İsmi Değişti

İBB Meclisi’nde İstanbul’daki 21 cadde ve sokak ismi değiştirildi. Zeytinburnu’nda bulunan bir sokağa, 2021 yılında COVID-19 nedeniyle hayatını kaybeden gazeteci Mehmet Alpay’ın isminin verilmesi, İBB Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi. Ayrıca Zeytinburnu Kazlıçeşme Mahallesi’nde bulunan İBB Yedikule Spor Tesisi’nin adı Metin Kurt Spor Tesisi olarak değiştirilirken, karar CHP’li Meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti İBB Meclis üyeleri ise karara ret oyu verdi.

İBB Spor Tesisi’ne ismi verilen Metin Kurt, Galatasaray’ın efsane ismi ve eski milli futbolcu olarak bilinirken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talebi üzerine ismi değiştirilmişti.

Üsküdar-Kadıköy-Maltepe Tramvay hattı 21.3 kilometre uzunluğunda 33 adet istasyondan oluşacak. Hat üzerinde bulunan duraklar şu şekilde sıralanmıştır:

  1. Üsküdar Meydan
  2. Üsküdar Kaymakamlık
  3. Valide-i Atik
  4. Zeynep Kamil
  5. Karacaahmet
  6. Numune Hastanesi
  7. Haydarpaşa Teknik Lisesi
  8. Rıhtım
  9. Altıyol
  10. Söğütlüçeşme
  11. Ziverbey
  12. Kuyubaşı
  13. M.Ü.-Hastane
  14. Çemenzar
  15. Göztepe
  16. Sahrayıcedit
  17. Tüccarbaşı
  18. Kazasker
  19. Ayşekadın
  20. Şenesenevler
  21. Bostancı
  22. Altıntepe
  23. Küçükyalı
  24. Adnan Kahveci
  25. İdealtepe
  26. Maltepe-Kaymakamlık
  27. Maltepe Belediyesi
  28. Maltepe Meydan
  29. Maltepe-Orhangazi
  30. Cevizli-Tugay Yolu
  31. Vergi İdaresi