Seymen Sahili’nde Müsilaj Oluşumu Endişe Yarattı

İstanbul'dan sonra İzmit'te görüldü... Uzman isim uyardı: Tehlike geçmiş değil

Marmara Denizi’nde Seymen Sahili’nde Beyaz Tabakalar Görüldü

İzmit Körfezi’nin Başiskele ilçesinde bulunan Seymen Sahili’nde denizde küçük çaplı, parça parça beyaz tabakalar gözlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, bu müsilaj benzeri tabakalardan numune alarak incelenmesi amacıyla TÜBİTAK-MAM’a gönderdi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, Türkiye’de müsilaj oluşumunun devam edip etmediği konusunda açıklamalarda bulundu.

Müsilaj Tehlikesi Devam Ediyor

Prof. Dr. Ergül, müsilaj oluşumunun hala devam ettiğini belirterek, “Bu durum süreç gerektiren bir olaydır ve kapsamlı tedbirler alınmadan müsilaj tehlikesinin giderilemeyeceğini söyleyebilirim. Azot ve fosfor içeren atık suların ileri düzeyde arıtılması gerekmektedir. Bu sürecin sonuç vermesi için uzun yıllar gerekebilir” dedi.

Prof. Dr. Ergül ayrıca, Seymen Sahili’nde görülen tabakaların oluşumunu açıklarken, “Bu tabakaların muhtemelen akıntılar tarafından sürüklenmiş ve yoğunlaşmış birikimler olduğunu düşünüyoruz. Bu tür oluşumların potansiyel bir tehlike oluşturabileceğini, ancak fizikokimyasal koşulların uygun olması durumunda azalabileceğini belirtmek gerekir” şeklinde konuştu.

Marmara Denizi’ndeki müsilaj oluşumuna ilişkin Prof. Dr. Ergül, “Müsilaj gözle görülmediği zaman bile varlığını sürdürebilir. Bu nedenle, atık su arıtımı ve nüfus yoğunluğunun azaltılması gibi tedbirlerin alınması gerekmektedir. Marmara Denizi çevresindeki nüfusun dağıtılması ve atık su arıtımının yaygınlaştırılması, nihai çözüm için önemli adımlardır” dedi.