Hak İhlalleri ve Adalet Skandalı: İlimoğlu Davasında Son Durum

‘Ergenekon mirası’ davada 15 yıl sonra adalet

Ergenekon Soruşturmasında Adalet Skandalı!

Türkiye’nin geçmiş yıllarında her sabah bir Ergenekon operasyonu ile uyandığı dönemlerde, FETÖ’den kaçak durumda olan savcı Zekeriya Öz tarafından yürütülen Ergenekon soruşturması, verilen kararlarla tepkilere neden oluyordu. İstanbul Adliyesi’nde dönemin HSYK’sının önlem amacıyla görevlendirdiği 3 savcı ve bir hakim, soruşturmadaki hak ihlallerine karşı harekete geçti.

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, Kasım İlimoğlu hakkında “çok sayıda soruşturma dosyasını uzun sürelerde işlemsiz bıraktığı” suçlamasıyla “görevi ihmali” dava açılmasını istedi. Ancak İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, İlimoğlu hakkında kovuşturmanın açılmasına gerek olmadığına karar verdi. Adalet Bakanlığı kararı kanun yararına bozma talebinde bulundu.

İlimoğlu hakkında verilen karar Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nde bozuldu ve yeni bir dava açıldı. Daire, hükmün açıklanmasının geri bırakılması talebini reddederek 3 ay 3 gün hapis cezasına hükmetti. Ancak bu ceza adli para cezasına çevrildi ve İlimoğlu’nun kamu görevi kullanma yetkileri kısıtlandı.

İlimoğlu, Anayasa Mahkemesi’ne adil yargılama hakkının ihlal edildiği bireysel başvuruda bulundu, ancak başvuru reddedildi. Bunun üzerine İlimoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Adalet Bakanlığı ve İlimoğlu arasında sağlanan uzlaşma sonucunda İlimoğlu’nun yargılanmasının yeniden yapılmasına karar verildi.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin, İlimoğlu’nun beraatına karar verdiği, hapis cezasının iptal edildiği davada, yapılan iş miktarının yüksekliği ve zaman kısıtlamaları nedeniyle verilen cezanın hukuksuz olduğuna karar verildi. Yargıtay’ın kararında, “7 Haziran 2012 tarihli mahkûmiyet hükmünün hukuka aykırı olduğu kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi.