Gübre Böceklerinin Önemi

Devlet korumasındaki böcek

Bursa Karacabey Longoz Ormanı’nda Bulunan Gübre Böcekleri Ekosisteme Önemli Katkılar Sağlıyor

Bursa Karacabey Longoz Ormanı, 300’e yakın kuş türü, endemik bitkiler ve nadir görülen canlılara ev sahipliği yapıyor. Ormanın sakinlerinden biri olan ‘Scarabeus sacer’ ya da halk arasında bilinen adıyla ‘tezek’, ‘gübre’ veya ‘bok’ böcekleri, Antik Mısır’da kutsal olarak kabul ediliyor. Koruma altına alınan bu böceklerin ezilmemeleri için uyarı tabelalarıyla çevrili bölgelerde yaşamaları sağlanıyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan, gübre böceklerinin yaşamlarıyla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Yıldırımhan, böceklerin gübreleri tünellere taşıyıp buraya yumurtalarını bıraktıklarını ve bu sayede toprağı beslediklerini açıkladı.

Yıldırımhan şunları belirtti: “Gübre böcekleri, yaptıkları bu işlemle ekosisteme önemli katkılar sağlarlar. Büyükbaş hayvanların dışkılarını küre şeklinde toparlayarak toprağın altına taşıyan böcekler, toprağı havalandırır ve verimliliğini arttırır. Aynı zamanda hayvanların sindiremedikleri meyve tohumlarını da toprağa taşıyarak biyoçeşitliliğin artmasını sağlarlar”.