Yapay Zekâ ve Rapçiler: İlginç Bir İlişki!

Yapay zekâ rapçileri diss attı

Yapay Zekâ, Rapçilere Karşı Şaşırtıcı Bir Davranış Sergiliyor

Her geçen gün insan benzeri niteliklere yaklaşan yapay zekâ platformları, rapçilere özgü bir davranış modeliyle dikkat çekiyor. Stanford Üniversitesi’nde yazılım mühendisi olarak görev yapan ve Boğaziçi Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği yüksek lisans öğrencisi olan Sait Furkan Teke, yapay zekâ araçlarını kullanarak iki farklı rap müzik sanatçısı yarattı.

İlk olarak ‘Kaliforniya Gülü’ adını verdiği rapçiyle 30 saniyede 1 dakika 42 saniyelik ‘Zamanın Efendisi’ adlı şarkıyı yayınlayan Teke, ardından ‘Kolorado Faresi’ adını verdiği ikinci sanatçısına Kaliforniya Gülü’ne diss atan bir parça hazırlattı. Kolorado Faresi, bu isteği 1 dakikadan kısa sürede yerine getirdi.

Sait Furkan Teke, yapay zekâ araçlarıyla ilgili çalışmalarını şu şekilde anlattı: “Sanatçıları ve şarkıları oluşturduğum ‘Suno AI’ isimli yapay zekâ aracı geçtiğimiz aralık ayında piyasaya çıkmıştı. Bu araçla YouTube’da müzik yayını yapmayı amaçlıyordum ve sonunda iki sanatçı ve şarkıyla bunu başardım. Şarkı isimleri ve içerikleri de yapay zekâya ait.”

Teke, yapay zekâ sanatçılarının seslendirme sürecinin oldukça gerçekçi olduğunu belirterek, “Bu ses gerçek bir insana ait olmamasına rağmen oldukça gerçekçi. Ayrıca şarkı isimlerini de yapay zekâ verdi.” dedi.

Yapay zekâya duyduğu ilgiyi mekanik saat yapımına da yansıtan Teke, yapay zekânın şarkılarına zaman ve saat temalarını işlediğini söyledi. Yaptığı deneyin sonucunda müzisyen bir arkadaşının yapay zekâ eserlerini gerçek sanat eserleri sanabileceğini söylediğini aktardı.

Koliforniya Gülü ‘Zamanın Efendisi’ ve Kolorado Faresi ‘Zaman Kadar Keskin’ Şarkıları

İlk sanatçı Kaliforniya Gülü’nün ‘Zamanın Efendisi’ şarkı sözleri şöyle:

“Kollarda hükmetmek, Rolex altın bir gergi,
Sokaklar kaygan, dicek Swatch, basit bir sergi,
Einstein bile zamana hükmedemedi,
Bileklerde taşınan bu markalar mı bedeli?”

İkinci sanatçı Kolorado Faresi’nin ‘Zaman Kadar Keskin’ adlı şarkı sözleri ise şöyle:

“Saatlerin var ama ruhun çınar gibi soğuk,
Sözlerin düştü boğazda düğüm gibi boğuk,
Lüks takan bi’ palyaço, gösterişli soytarı,
Orta segment zeytin dalımı kesen rüzgârı.”

Müzik Şirketleri Yapay Zekâya Karşı Hukuki İşlem Başlattı

The Guardian’ın haberine göre Sony Music Entertainment, Universal Music Group Recordings ve Warner Records gibi müzik şirketleri, telif hakkı ihlali gerekçesiyle yapay zekâ şarkı oluşturucuları Suno AI ve Udio’ya dava açtı. Eser başına 150 bin dolar tazminat isteniyor.