Erdek’te Deniz Çayırları: Dozerlerle Yıkım

Marmara Denizi’nde deniz çayırı katliamı


Erdek’te Deniz Çayırları ‘Katliam’ ile Yok Edildi

Balıkesir Erdek’te yapılan plaj temizliği sırasında koruma altındaki deniz çayırları, kepçelerle sökülerek kıyıya yığıldı. Deniz canlıları için oksijen üreten deniz çayırlarının sökülmesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından ‘katliam’ olarak değerlendirildi. Prof. Dr. Sarı, gün boyunca binlerce kök deniz çayırının söküldüğünü, içlerinde yaşayan ve yine koruma altında bulunan pinalar dahil sayısız deniz canlısına zarar verildiğini belirtti.

Prof. Dr. Sarı, bu bölgedeki 1 kilometre uzunluğundaki sahilin tamamının dozerlerle taranıp, binlerce kökün yok edildiğini belirtti. Deniz çayırlarının kendini yeniden onarması yıllar alacak olan bu zararın, deniz ekosistemi üzerinde büyük etkilere yol açabileceğine dikkat çekti.

Geçen yıllarda Marmara Denizi’nde görülen müsilaj sorununa yönelik çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz çayırlarının korunması gerektiğini belirterek, “Gördüğümde içim yandı. Çünkü deniz çayırlarının kendini yeniden onarması onlarca yıl sürecek. Niye denizdeki çayıra kıyıyorsunuz? Deniz çayırları kıyıda maksimum 8.5 metreye kadar olan derinlikte oluyor. Çünkü fotosentez yapmak için ışığa ihtiyaç var. Ege ve Akdeniz’de 50 metreye kadar görülebiliyor” dedi.

Prof. Dr. Sarı, deniz çayırlarının deniz canlıları için barınak, beslenme, üreme ve saklanma alanı olarak hayati önem taşıdığını ve aynı zamanda deniz çayırlarının denizin akciğerleri olarak bilindiğini belirtti. Bir metrekare deniz çayırının günlük ortalama 10 litre civarında oksijen üretebildiğine dikkat çekerek, bu özellikleri nedeniyle deniz çayırlarının dünyada ve ülkemizde koruma altında olduğunu vurguladı.

Balıkesir Valiliği sözcüsü, deniz çayırlarının sökülmesiyle ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu. Sözcü, olayın detaylı olarak araştırılacağını ve sorumluların belirlenip gerekli önlemlerin alınacağını belirtti.