Türkiye’de Göçmen Krizi ve Provokasyon İddiaları

Terör uzmanları yorumladı! Olayların ardında kimler var

Türkiye’de Göçmen Krizine Yönelik Manipülasyon İddiaları

BAU ve SAM başkanı Abdullah Ağar, Türkiye’de göçmen krizinden kaynaklı memnuniyetsizliğin suiistimal edildiğine dair iddialarda bulundu. Ağar, “Bu durumu suiistimal etmek için pusuya yatmış terör örgütleri, menfaat odakları ve istihbarat örgütleri var” şeklinde konuştu.

Adli vaka niteliğindeki olayların profesyonelce provoke edilmesinin Türkiye-Suriye ilişkilerini etkilediğini belirten Ağar, “PKK’nın rahatsız olduğu bu durum, Türk bayrağına saldırı üzerinden Türkiye’yi karıştırmayı hedefliyor” dedi. Ağar ayrıca, gözaltına alınan 474 kişiden 285’inin çeşitli suçlardan kayıtlarının olduğunu vurgularken, toplumun sağduyulu olması gerektiğini ifade etti.

Emekli Kurmay Albay Dr. Eray Güçlüer ise, Türkiye’nin PKK’ya karşı attığı adımlardan rahatsız olanların başında ABD ve İsrail’in olduğunu belirtti. Güçlüer, “PKK’nın varlığını sonlandıracak gelişmelerin ABD ve İsrail’i rahatsız ettiğini görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Öte yandan, Ankara’da yaşanan olaylarla ilgili yapılan değerlendirmelerde, Suriye’nin kuzeyinde yaşayan 5 milyon kişiden sadece 2 bininin olaylara karıştığı belirtildi. Güvenlik kaynakları, Ankara’nın sabaha kadar uyumadığını ve gerekli önlemleri aldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, “Türkiye’nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalara rağmen yaşanan olayların provokasyona malzeme edilmesi yanlıştır” denildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Suriyelilere yönelik provokatif eylemler sonrası 474 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınanların yarısından fazlasının çeşitli suçlardan kaydının olduğu belirtildi.

Yaşanan gerginliklerin başka illere de sıçradığı ifade edilirken, Kayseri’deki olaylarda 21 emniyet personeli ile 1 itfaiye erinin yaralandığı bildirildi.