İstanbul Mahkemesinde İsrail İstihbarat Operasyonu İddiası

MOSSAD'a çalışan 57 casus için istenen ceza belli oldu

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, 20 sanık tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Duruşmada, 8 tutuksuz sanık ve avukatları da hazır bulundu. Savcı, mütalaasında İsrail istihbarat servisinin internet tabanlı mobil uygulamalar üzerinden uzaktan, çevrim içi operasyon ekibi oluşturduğunu belirtti. Mütalaaya göre, bu ekip “Abdalla Qassem”, “Abu Halid Abdalla Qassem”, “Janet Foster”, “Ali Al Jafrı”, “Şhirin Alayan”, “Roman Romanov”, “Cemal”, “Igor” ve “Ilya” isimlerini kullanmıştır. Canlı kuryelerle MOSSAD’ın sahadaki hedeflerine yönelik taktik bazda işler yapılmasının amaçlandığı ifade edildi. Mütalaada, sanıkların elde ettikleri bilgilerin devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerden olduğu belirtilirken, 57 sanığın “yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini” suçundan 8’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Mahkeme heyeti, tahliye talebinde bulunan tutuklu sanıkların avukatlarının isteğini değerlendirerek, 18 sanığın cezaevinde geçirdikleri süre ve delil karartma ihtimallerinin olmadığı gerekçesiyle tahliyesine karar verdi. Heyet, sanık ve avukatlarına savunma yapmak üzere süre verirken duruşmayı erteledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesinde, İsrail istihbarat servisinin internet tabanlı mobil uygulamalar üzerinden uzaktan, çevrim içi operasyon ekibi oluşturduğu ve bu ekip aracılığıyla farklı planlar yürüttüğü ifade ediliyor. İddianamede, irtibatın cep telefonlarına kodlanan Telegram ve WhatsApp uygulamaları, sosyal medya hesapları ve e-posta yoluyla sağlandığı, ödeme işlemlerinin uluslararası para transfer şirketleri, kripto paralar, havale ofisleri ve canlı kuryeler aracılığıyla gerçekleştirildiği belirtiliyor. Dedektiflere biyografik bilgi toplama, keşif tahkikat, fotoğraf/video dokümante, canlı takip, takip cihazı yerleştirme, canlı kurye bulma ve siber faaliyet görevlerinin verildiği iddianamede, 57 sanığın “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.