Şehitlikte Define Arayışı İstanbul’u Hüzünlendirdi

İstanbul’un ruhuna define kazması

İstanbul’da Şehitlikte Define Arayışı

İstanbul’un fethi sırasında şehit olan askerlerin yattığı Fatih’teki On Sekiz Sekbanlar Şehitliği’nde kimliği belirsiz bir kişi, define arayışında bulunmak amacıyla şehitliği kazdı. Olay, çevredeki güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.

Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yaşar, define aramak amacıyla şehitliğe zarar verilmesinin üzücü olduğunu belirterek şunları söyledi: “Böyle bir yeri tahrip etmek için bir kişinin ciddi anlamda akli dengesinin ve akli melekelerinin yerinde olmaması ya da çok büyük bir çürümüşlüğe uğramış olması gerekiyor. Çünkü bulunduğumuz yer Suriçi’nin en önemli noktalarından biri.”

Şehitlikle ilgili bilgi veren Yaşar, “Mimar Sinan’ın Şehzade Camii’nin karşısında, On Sekiz Sekbanlar Şehitliği’ndeyiz. Burası, İstanbul’u fetheden askeri grubun içinde yer alan 18 önemli askerin yattığı bir şehitliktir. Burası manevi anlamda çok önemli. Çünkü suru delip gelen bu sekbanlar, sokak içindeki ilk çatışmayı yapmış ve yine burada ilk şehitliklerini yaşamışlardır. 17 kişinin ismi dahi bilinmiyor” dedi.

Yaşar, şehitliğin korunması gerektiğini vurgulayarak, “Gerçekten kamu kurumlarımıza da hiç yakışmıyor. Burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hemen dibindeyiz. Şikâyet edilmesine rağmen güpegündüz defalarca buna nasıl izin veriliyor, kabul edilecek bir şey değil”şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Zafer Bilgi ise İstanbul’un fethine katılan askerlere “Ni’mel Ceyş” denildiğini ve Hz. Peygamber’in hadisinde yer alan müjdeye mazhar olmalarından dolayı “Mutlu Askerler” olarak isimlendirildiklerini belirtti.

Buraların korunması gerektiğini vurgulayan Bilgi, “Bu hazireler hem tarihe şahitlik etmiş hem de bizim kimliğimizi yansıtmaktadır. Bu gibi mekanları korumakla yükümlüyüz” ifadelerini kullandı.