Tarihi Haydarpaşa Garı Yenileniyor

Haydarpaşa Garı hayata dönüyor... Marmaray’dan bu yana atıl durumdaydı

Haydarpaşa Garı Restorasyon Projesi Tam Gaz Devam Ediyor

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan ve 116 yıl önce Sultan İkinci Abdülhamid’in emriyle açılan tarihi Haydarpaşa Garı, Marmaray’ın devreye girmesinin ardından uzun bir süre atıl bir şekilde beklemişti. Ancak yeni bir döneme hazırlanmak üzere eski ihtişamına kavuşuyor.

28 Kasım 2010’da çıkan yangında çatısının çökmesi sonucu büyük hasar gören gar binası, Devlet Demiryolu Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile eski görkemine kavuşuyor. Yapının çatısı onarılarak, dördüncü katının kullanılamaz hale gelmesi durumu düzeltiliyor.

Tarihi Haydarpaşa Garı’nın simgesi olan saat, çıkan yangında zarar görmüş mekanizmalarıyla birlikte onarıldı ve yerine takıldı. Ancak Marmaray’ın Boğaz geçişinin açılmasından sonra gar binası uzun bir süre boş kaldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Haydarpaşa Garı’nın içinde yer aldığı Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı Projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Bakan Uraloğlu, projenin yüzde 90 oranında tamamlandığını belirterek, “Toplam 475 bin metrekarelik proje alanının 400 bin metrekaresi arkeolojik park, 75 bin metrekaresi ise demiryolu ve işletme alanları olacak” dedi.

Haydarpaşa Garı, 1906 yılında inşasına başlanmış ve 1908 yılında tamamlanmıştır. O günden bu yana İstanbul’un önemli sembollerinden biri olan gar binası, geçmişte buradan kalkan trenlerin liman üzerinden gemilerle taşınarak İstanbul Boğazı’nı aşmasıyla ünlenmiştir.

Bakan Uraloğlu, restorasyonun birinci etabında çatı restorasyonunun tamamlandığını ve zemin kattaki detayların eski görünümüne kavuştuğunu belirtti. Gar binasının dış cephesinin onarımı ve koruma çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.