Özgür Özel ve Deniz Yücel’den Siyasi Değerlendirmeler

Özel’den Erdoğan’a erken seçim yanıtı: Millet isterse ne yapayım

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Erken Seçim Hakkında Açıklamalar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı ve erken seçim konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özel, şunları söyledi:

“Erken seçimle ilgili Sayın Cumhurbaşkanı’nın yaptığı teknik değerlendirme doğrudur. Çünkü erken seçim diye bir şey söz konusu değil. Seçimlerin yenilenmesi ya kendi kararıyla olur; o durumda bir daha aday olamıyor. Ya da Meclis’te 360 milletvekilinin kararıyla olur. O durumda son bir kez aday olabiliyor. Bu yüzden Meclis’in 360 milletvekili ile karar alması durumunda seçimler yenilenebilir. Bu ne zaman olsun derseniz, bizce yarın karar alalım iki ay sonra hemen seçim olsun. Ama kendisinin yaptığı teknik değerlendirme ne kadar isabetliyse yaptığı siyasi değerlendirme de o kadar isabetsizdir.”

Özel ayrıca, “‘Dört yıl seçim yok. Herkes hesabını buna göre yapsın.’ diyerek asgari ücrete zam yapılmayacağını, en düşük emekli maaşının artmayacağını belirtiyor. Bu tür bir yaklaşımın gerçekçi olmadığını vurguluyor ve ekliyor: ‘Biz hesabımızı, kitabımızı millet neye göre yapıyorsa ona göre yapacağız.’

CHP Sözcüsü Deniz Yücel ise MYK sonrası yaptığı açıklamada çeşitli konulara değindi. Yücel, emekli ve memurların sorunlarına dikkat çekerek, “Yapılan zamların sorunlara çözüm olamayacağını” belirtti. Ayrıca, siyasette yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 71.60, ENAG verilerine göre ise yüzde 113. Kırpa kırpa ancak yüzde 71’lere düşebildiğiniz enflasyona göre vereceğiniz zamlar emeklinin, memurun derdine derman olmayacak. Pazartesi günü 2 bakan daha ‘görevden affını’ istedi. Haliyle akıllara şu soru geliyor; başımıza gelen onca felaketin sallayamadığı bu koltuklar, ne oldu da sarsıldı?”

Yücel, Sinan Ateş davası ve Suriyeli sığınmacılar konularında da önemli açıklamalarda bulundu. Sinan Ateş davasını “siyasetin koyu gölgesi” olarak tanımlayan Yücel, Suriyeli sığınmacılar konusunda ise şunları söyledi:

“Kayseri’de başlayan ve diğer illerimize de sıçrayan vahim olayların sorumlusu iktidardır. Bugüne kadar katil Esed diye diye kibir dağlarından göremedikleri diplomatik diyalog yollarına şimdi muhtaçlar. Artık herkes kendi evine toprağına dönmeli, bu misafirlik daha fazla sürmemeli. Bu mesele ensarlık-muhacirlik meselesi değildir, hiçbir zaman da olmamıştır. Ortada kutsal bir göç yok, aksine istila var, kimse kendini kandırmasın.”