Bozkurt Sembolü ve Tarihsel Yolculuğu

Cumhuriyet’in ‘Bozkurt’ları

MERİH DEMİRAL’IN “BOZKURT” İŞARETİNİN YOL AÇTIĞI TEPKİLER VE GELİŞMELER

Milli Takım’ın Avusturya’yı mağlup ettiği maçta, futbolcu Merih Demiral galibiyet sevincini “Bozkurt” işaretiyle göstermişti. Alman makamlarının bu işarete tepki göstermesi üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı harekete geçti ve Ankara’daki Alman Büyükelçisi Bakanlığa çağrıldı. UEFA’nın Merih Demiral’a verdiği iki maç cezasıyla tartışma daha da büyüdü.

Eleştirenlerin bir siyasi partiyle ilişkilendirdiği bu işaret hakkında tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Herhangi bir partinin değil Türk milletinin sembolüdür” şeklinde görüş belirtti.

BOZKURT ARMALARI VE TARİHSEL BAĞLANTILARI

Debiyat tarihçisi Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk’un aktardığına göre, 1926’da devlet arması tespiti için açılan yarışmada “Bozkurt” figürlü üç arma finale kalmıştı. Birinciliği kazanan Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası kurucularından Ressam Namık İsmail’in tasarımı olmuştu.

Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren, Bozkurt figürü farklı alanlarda kullanılmıştı. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nden 5 lira ve damga puluna kadar çeşitli yerlerde Bozkurt figürüne rastlamak mümkündü.