Dirençli Bakterilere Karşı Yeni Keşif

Antibiyotikte çığır açan buluş

Dirençli Bakterilere Karşı Yeni Bir Antibiyotik Keşfedildi

Gelecekte insan sağlığını tehdit eden dirençli bakteriler, özellikle hastanelerde yaygın bir sorun haline gelmeye devam ediyor. Antibiyotiklere dirençli bakterilerin artmasıyla birlikte tedavi seçenekleri kısıtlanmakta ve bazen etkili tedaviler mümkün olmamaktadır. Ancak, antibiyotiklerin yan etkileri arasında bağırsak florası üzerindeki olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bağırsaktaki faydalı bakteriler sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi için hayati önem taşımaktadır.

Buna karşın, Nature dergisinde yayınlanan bir çalışma umut vaat ediyor. Çalışmada, bağırsaktaki faydalı bakterilere zarar vermeyen ve dirençli bakterilere karşı etkili olan yeni bir antibiyotik keşfedildi. Medican International İstanbul Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan konuyla ilgili şunları belirtti:

“Bu makalede lolamisin adı verilen bir antibiyotik molekülünden bahsediliyor. Bu antibiyotiğin bağırsak florasındaki zararsız bakterilere etki etmediği ve hastalık yapıcı olmayan bakterilere zarar vermeden tedavi sağladığı iddia ediliyor. Bu antibiyotik, bağırsak florasını bozmadan ve gram negatif bakterileri hedefleyerek dirençli bakterilerle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Yeni antibiyotik keşfetme olasılığı günümüzde oldukça düşük olduğundan, bu keşif bilimsel açıdan büyük bir başarıdır.”