Sedat Kalyon’un Organ Nakli Uğraşı ve Hukuki Süreç

Donör olamadı sağlığından oldu

Turizmci Sedat Kalyon’un Annem İçin Başvurduğum Organ Nakli Krizi

Turizmci Sedat Kalyon’un annesi Sati Kalyon (70), karaciğer yetmezliği sebebiyle organ nakli gerektiren bir durumla karşı karşıya kaldı. Kalyon’un oğlu Sedat Kalyon (45) uygun donör olarak belirlendi ve 11 Nisan 2022’de, ikisi de özel bir üniversite hastanesinin organ nakli bölümüne başvurdu.

İddialara göre, 13 Nisan’da, Sedat Kalyon’a sağ kolundan damar yolu açılarak ilaç verildi ve tomografi çekildi. Ancak, Kalyon’un sağ kolunda oluşan şişlik ve ağrı endişe vericiydi. Kalyon’un durumuyla ilgili soru sorduğunda, görevliler tarafından bu tür şikayetlerin normal olduğu belirtildi.

18 Nisan’da Tokat’a giden Sedat Kalyon’un koldaki ağrısı artmaya başladı ve damar sertleşti. Acı ve ağrı 20 Nisan 2022’de dayanılmaz bir hal aldığında, Kalyon bir devlet hastanesinin acil servisine başvurdu. Acil servis doktoru, kalp damar cerrahisi uzmanına sevk etti ve yapılan muayene sonucunda ilaçlı tomografi sırasında damar yolu açılması esnasında yaşanan sorunlar ortaya çıktı.

Doktor, damarın yanması ve kolda pıhtılaşma olduğunu belirtti. Pıhtı nedeniyle akciğerinde emboli oluşan Kalyon, 11 gün yoğun bakımda kaldı ve 60 gün tedavi gördü. Donör olamayan Kalyon, hastaneden 101 bin TL tazminat talep etti. Hastane cevap dilekçesinde, tıbbi uygulamayı yapan hekimin ihmali olmadığı savunuldu ve dava reddedildi.

İstanbul 12’nci İdare Mahkemesi, Adli Tıp raporu doğrultusunda davayı reddetti. Sedat Kalyon’un avukatı, kararın hukuka aykırı olduğunu savunarak itiraz etti. Ancak İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 7. İdare Dava Dairesi, itirazı reddetti.

‘ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURACAĞIM’

Sedat Kalyon, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “60 gün boyunca tedavi gördüm, yapılan işlem nedeniyle pıhtı oluştu ve akciğerimde emboli meydana geldi. Annemi iyileştirmek amacıyla başvurduğumuz bu süreç psikolojimi olumsuz etkiledi. Adli Tıp Kurumu’nun üniversite hastanesi savunmalarına dayanarak verdiği raporu adil bulmuyorum. Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağım çünkü adil bir karar alınması için elimden geleni yapacağım” dedi.